25/03/2017

Veerle-Heide - Gerhagen - Averbode, zaterdag 25/03/2017

Op deze zonovergoten zaterdag (tot zonsondergang was dat toch zo …) wandelde ik op het Wandelnetwerk de Merode, meer bepaald in de omgeving van Veerle-Heide, Tessenderlo-Schoot en Averbode, voor een groot deel in het gebied Averbode Bos en Heide.

 

Gegevens:

Afstand: 20,19 km. Als ik op de kaart alle tussenafstanden optel, kom ik op 18,5 km uit, als ik online (zie verder) de route uitstippel, kom ik op 19,3 km uit.

Bewegwijzerd? Ja, volgens het knooppuntensysteem. Hier en daar zou een extra wegwijzer wel mogen en het lijkt me (maar ik ben niet zeker) dat het bord van knooppunt 362 ontbreekt. Bovendien heeft men in Veerle-Heide op minstens een plek een omleidingswegwijzer vastgemaakt aan een wandelwegwijzer, wat hem natuurlijk moeilijk zichtbaar maakt.

"Bron": wandelkaart (en –folder) Wandelnetwerk de Merode (Prinsheerlijk Platteland). Je kunt de digitale versie van de kaart ook terugvinden op de website wandelknooppunt.be en daar kan je ook zelf een route uitstippelen en downloaden naar je GPS of slimme telefoon.

Start- en eindpunt: parkeerplaats bij Afspanning den Eik, Hoeve Den Eik 1 (oud adres: Grensstraat 45) in Veerle (Laakdal). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij mijn startpunt lijkt er mij geen bushalte in de buurt te liggen. Een goed alternatief is de halte Tessenderlo Turnhoutsebaan (tussen knooppunten 362 en 297, maar vlakbij 362), regelmatig bediend door lijn 19 van De Lijn Limburg.

Aard van de wegen: grotendeels zo goed als vlak met op het laatste stuk toch enkele lichte hellingen; een mengeling van onverharde wegen/paden (hier en daar erg modderig), halfverharde wegen en verharde wegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Knooppunten: 279 – 294 – 281 – 322 – 248 – 251 – 81 – 79 – 78 – 109 – 124 – 253 – 77 – 412 – 225 – 362 – 297 – 299 – 300 – 193 – 301 – 112 – 321 – 320 – 110 – 69 – 70 – 73 – 274 – 75 – 86 – 85 – 84 – 279 – 294.

Vanaf mijn vertrekpunt wandelde ik eerst door het bos en door een heide(achtig) gebied (met ven). Na een traject tussen verspreide bebouwing (uitlopers van de bebouwing van Averbode en daarna van Veerle-Heide) volgde opnieuw herstelde heide (ook weer met een ven) en bos. Daarna maakte het bos geleidelijk plaats voor landbouwgrond (weilanden, akkers) en verspreide bebouwing en nog een heel eind verder belandde ik in de bebouwde kom van Veerle-Heide. Na een wat te lange doortocht door (de rand van) Veerle-Heide kwam ik eerst in een typisch BelgischSchoot,Tessenderlo,Limburg,de merode,Averbode Bos en Heide,Gerhagen rommelig landschap en vervolgens in natuurgebied De Werft, een moerassig gebied. Dat werd opnieuw gevolgd door de typisch Belgische mengeling van bebouwing, landbouwgrond en restanten/uitlopers van het bos. Ik wandelde lange tijd tussen de verspreide bebouwing van Schoot (Tessenderlo), maar daarna kwam ik gelukkig weer in het bos uit. Dat bos en verderop ook weer heide, maakt deel uit van stiltegebied Gerhagen. Ik passeerde onderweg ook nog een visvijver en in het bos was er ook nog een kleine landbouwenclave. Na het oversteken van de N127 ging mijn route langs de rand van een open gebied met daarin enkele vennen. Daarna ging het via het bos tot vlakbij de Abdij van Averbode, waar ik even een landbouwgebied doorkruiste. Na nog wat bos kwam ik opnieuw bij mijn beginpunt uit.

 

Conclusie:

8/10. Er zitten veel prachtige stukken natuur in deze route, maar enkele tussenstukken zijn ronduit saai, vandaar geen perfecte score.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.