16/03/2017

"Het bronnengebied van de Lienne", Hébronval - Lierneux en omgeving, donderdag 16/03/2017.

Enkele weken geleden besloot ik om voor vandaag een vrije dag in te plannen. Ik dacht eerst thuis wat op te ruimen, maar met zulk prachtig weer kon ik het toch niet laten om te gaan wandelen. Ik koos nog eens voor een van de originele wandelingen, met name de route "Het bronnengebied van de Lienne" in en vooral rond Hébronval (Bihain, Vielsalm) in de Ardennen.

 

Gegevens:

Afstand: 16,06 km, volgens mijn bron zou het 15,5 km moeten zijn. Ergens ben ik wel even onoplettend geweest en dat heeft me toch enkele honderden meter extra opgeleverd en de rest zal wel weer veroorzaakt worden door GPS-afwijkingen.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes (zowel lokale routes als GR's) en die worden in de routebeschrijving als aanwijzing gebruikt.

"Bron": Originele wandelingen in België, daar vind je de GPS-route, een routebeschrijving en een kaartje.

Start- en eindpunt: bij de kerk van Hébronval, Hébronval nabij nr. 75 (?) in Bihain (Vielsalm). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: De dichtstbijzijnde bushalte is Hébronval Route de Bihain, maar die wordt alleen bediend door (school)spitsbussen. Je kan eventueel ook proberen de route te beginnen (en eindigen) in Lierneux, maar zoveel beter is het daar niet; daar komt echter wel op zaterdag nog een bus (lijn 265 van de TEC Liège-Verviers), maar ook slechts een of twee keer per dag per richting.

Aard van de wegen: heuvelachtig; grotendeels onverharde of halfverharde (grind) wegen en paden met tussendoor af en toe toch ook asfalt.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste stukje van de route ging door Lierneux en langs de verspreide bebouwing aan de N89, maar daarna ging het geruime afwisselend tussen weilanden en door bos. De Lienne (of een van de bronrivieren) ervan liep een tijdje ook nog in de buurt van mijn pad. Hébronval,Bihain,Vielsalm,provincie Luxemburg,ArdennenEen heel eind verder kwam Lierneux in zicht, maar de route maakt een grote boog rond die plaats, soms er vlakbij, af en toe er wat verder van. Ook daar was er een afwisseling van weilanden en bos en nadat ik Lierneux definitief achter me gelaten had, bleef ik door een soortgelijk landschap wandelen. Voorbij het gehucht Verleumont bereikte ik het mooie natuurgebied Colanhan en na een afdaling kwam ik weer bij de Lienne. Nog altijd tussen bossen en weilanden stappend ging het terug naar Hébronval.

 

Conclusie:

10/10, een toproute met veel afwisseling en vaak prachtige veldwegen, mooie uitzichten, enz. Disclaimer: op een zonnige vroege lentedag ziet het er wellicht allemaal veel mooier uit dan op een grauwe winterdag.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.