11/03/2017

Swalmen - Boukoul en omgeving, zaterdag 11/03/2017.

Ik wandelde vandaag alweer in Nederlands-Limburg (en ook deels in het aangrenzende deel van Duitsland), in de ruime omgeving van Swalmen en Boukoul.

 

Gegevens:

Afstand: 15,17 km, volgens mijn bron zou de route 14,5 km moeten zijn.

Bewegwijzerd? Nee.

"Bron": de website Wie sjoon oos Limburg is… (doorklikken naar wandelen in Midden-Limburg en dan naar Boukoul - Hillenraedt), daar vind je een kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: net voorbij Riet 5 in Swalmen is er aan de bosrand een kleine parkeerplaats en daar kan je starten (en eindigen). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de gemakkelijkste oplossing is wellicht gebruik maken van bushalte Swalmen Rijksweg Zuid op ongeveer 1 km van de route; deze bushalte wordt bediend door de lijnen 66 (regelmatig) en 666 (schoolspits) van Arriva. Een alternatief is de bushalte Boukoul Heikamp bediend door de OV Shuttles (een soort belbus) 450 en 451 van Arriva; deze halte ligt op ongeveer 200 m van de route.

Aard van de wegen: grotendeels zo goed als vlak, maar in het middenstuk wat golvend; vooral onverharde en halfverharde wegen en paden, afgewisseld met enkele verharde stukken, zeker naar het einde toe.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route wandelde ik door het bos (al kon ik op enkele plekken de bosrand zien) over een weg die bijna kaarsrecht was (pas na ongeveer 2 km was er de eerste bocht die echt opviel). Daarna kwam er een grote open plek, een landbouwenclave, in het bos (met dus weilanden en akkers). Vervolgens ging het opnieuw door het bos; hier en daar waren er heiderelicten en ik kwam langs een zand- of grindgroeve waarvan (zo te zien) de activiteiten beëindigd waren. Swalmen,Roermond,Nederlands-Limburg,Kasteel Hillenraedt,Kasteel Hillenraad,kasteelIntussen was ik zo goed als ongemerkt de Duitse grens overgestoken. Minder ongemerkt was – helaas – de nabijheid van de snelweg A52. Waar ik het bos (het Elmpter Wald) verliet, verliet ik ook Duitsland. In Nederland stapte ik eerst langs enkele vennen (?), tussen ruigte, grasland en populierenaanplantingen. Verderop wisselden velden, weilanden, verspreide bebouwing en restanten/uitlopers van het bos elkaar af. Daarna wandelde ik door het dorp Boukoul. Tussen velden, weilanden en verspreide bebouwing bereikte ik vervolgens Kasteel Hillenraad (ook wel Hillenraedt). Niet veel verder eindige mijn tocht.

 

Conclusie:

7/10. Over het algemeen een rustige route, maar na een tijd wordt het wat saai en de doortocht door Boukoul haalt voor mij de score toch naar beneden. Ander minpunt: het stuk in de buurt van de Duitse snelweg A52. Ik heb in deze streek al mooiere wandelingen gemaakt, als mijn geheugen me niet bedriegt tenminste.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.