25/02/2017

"Stammenderbos", Sweikhuizen (NL) en omgeving, zaterdag 25/02/2017.

Vanavond heb ik nog andere dingen te doen en morgen zou het weer wat minder worden. Dus deed ik iets wat voor mij als avondmens moeilijk is: heel vroeg vertrekken. Ik wilde zelfs al bij zonsopgang aan mijn wandeling beginnen en dat is ongeveer gelukt. Dat was alleen maar mogelijk door een route niet te ver van huis te kiezen. Ik koos voor een route uit het gidsje van het (Nederlandse) Landschapspark De Graven uit 2008. Daaruit heb ik jaren geleden al enkele routes gevolgd en vandaag was het de beurt aan route 8, Stammenderbos in en rond Sweikhuizen (gemeente Schinnen).

 

Gegevens:

Afstand: 8,82 km. Volgens de folder zou de route 9 km moeten zijn.

Bewegwijzerd? Nee.

"Bron": gids Landschapspark De Graven (elf wandelroutes, één fietsroute) (editie 2008). De wandelroutes zijn – voor zover ik weet – niet bewegwijzerd, alleen beschreven. Vermits de website van De Graven niet meer online lijkt te staan, zou het kunnen dat de routes niet meer specifiek onderhouden worden.

Start- en eindpunt: bij Gasterij De Bokkereyer, Bergstraat 1, Sweikhuizen (NL). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij mijn vertrekpunt ligt de bushalte Sweikhuizen Bergstraat, maar … die is alleen bereikbaar met lijn 405 van Arriva en dat is een zogenaamde OV-shuttle, een soort pendelbus die alleen op verzoek naar een knooppunt rijdt. De wandelroute passeert ook aan het station van Spaubeek op de spoorlijn Sittard – Kerkrade en wordt dagelijks twee keer per uur bediend door Arriva-stoptrein S3, Sittard – Kerkrade Centrum.

Aard van de wegen: heuvelachtig; een mengeling van verharde en onverharde wegen en paden, hou hier en daar rekening met modder.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Na mijn vertrek aan de rand van de bebouwde kom van Sweikhuizen wandelde ik eerst vooral tussen velden die af en toe afgewisseld werden met bosjes. Ik passeerde twee opmerkelijke gebouwen, eerst hoeve Stammen (een oude boerderij) en daarna kasteel Terborgh. Niet zover voorbij het kasteel kwam ik in een uitloper van het Stammenderbos terecht en daar ontmoette ik ook de eerste keer op deze route de Geleenbeek. Bij het gehucht Oude Kerk, waar de fraaie St.-Annakapel staat, verliet ik het bos weer. Na een ommetje tussen velden, bosjes en verspreide bebouwing (o.a. de treinhalte van Spaubeek), helaas heel dichtbij de snelweg, ging het terug naar de Geleenbeek en onmiddellijk daarna naar het Stammenderbos. De route drong wel niet echt diep in het (heuvelachtige) bos door. Sweikhuizen,Schinnen,Beek,Nederlands-Limburg,Landschapspark De Graven,De GravenDirect langs het bos en dus langs mijn route ligt een groot gebouw, een voormalig retraitehuis, tegenwoordig in gebruik als opvangcentrum voor asielzoekers. Na het verlaten van het bos volgde de route een tijdlang de meanderende loop van de Geleenbeek die daar tussen graslanden en bosjes stroomt. Tegenover het (voor Nederlanders de) Biesenhof (een historische boerderij) verliet ik de beek. Ik vervolgde mijn weg tussen hagen en weilanden met hoogstamboomgaarden (Sweikhuizen staat naar verluidt bekend voor zijn pruimen). Na nog een uitloper van het bos stapte ik nog even tussen de boomgaarden/weilanden tot aan de rand van Sweikhuizen. Er volgde een ommetje door en langs de rand van de bebouwde kom. Daarna wandelde ik nog een heel eind afwisselend tussen velden en kleine bosjes tot ik mijn eindpunt bereikt had.

 

Conclusie:

9/10, een mooie en afwisselende route door een mooie streek. Minpunt: de menselijke aanwezigheid is op enkele plekken iets te nadrukkelijk aanwezig, vooral dan in het geluid van de A76/E314 (net te goed hoorbaar op een te groot deel van de route).

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

GPS-track: hier.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.