18/02/2017

"Dagstapper" Goirle – Aarle – Poppel – Roovert – Nieuwkerk – Goirle, zaterdag 18/02/2017.

Vandaag stapte ik de dagstapper Goirle – Aarle – Poppel – Roovert – Nieuwkerk – Goirle (maar wel – per ongeluk – in de omgekeerde volgorde) in het zuiden van de Nederlandse provincie Noord-Brabant en in het noorden van de Belgische provincie Antwerpen.

 

Gegevens:

Afstand: 28,35 km! Volgens mijn bron zou de route 25,5 km moeten zijn. Ik heb wel ergens een verkeerd pad genomen (kronkelend i.p.v. rechtlijnig) en ik ben enkele keren heel kort van de route afgeweken, maar dat verklaart nooit de bijna drie extra kilometers. En die extra afstand is ook te veel om het alleen maar aan GPS-afwijkingen te wijten; wellicht is de route gewoon langer dan aangegeven.

Bewegwijzerd? Deels als GR (met de bekende rood-witte wegwijzers), deels als streek-GR (geel-rood); de rest zou niet bewegwijzerd zijn, maar in de praktijk volgt de route daar zowat altijd de plaatselijke routes (knooppunten).

"Bron": de website van de Groteroutepaden, daar vind je de GPS-track (voor iedereen, ook voor zuinige mensen zoals ik die geen lid zijn, gratis te downloaden), een kaartje en wat uitleg.

Start- en eindpunt: het officiële startpunt ligt op de parkeerplaats nabij knooppunt 60 van het wandelnetwerk Land van de Leije, aan een zijtak van de Nieuwkerksedijk Zuid in Goirle (NL) en daar startte ik. Een beter vertrekpunt zou Natuurpoort De Roovertsche Leij zijn want daarvoor moet je niet eerst een kilometer of zo over een hobbelige, smalle klinkerweg rijden, daar is er horeca, is er een grote parkeerplaats en er ligt een bushalte vlakbij. Die poort ligt aan het Gorps Baantje 1 in Goirle (NL). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in de buurt van mijn vertrekpunt ligt er in de verste verte geen bushalte. Bij Natuurpoort De Roovertsche Leij echter ligt bushalte Goirle Natuurpoort Roovertsche Leij, regelmatig bediend door lijn 450 van De Lijn Antwerpen. Een alternatief is vertrekken in het centrum van Poppel, bij bushalte Poppel Dorp, ook regelmatig bediend door lijn 450 en enkele spits- en/of schoolspitslijnen.

Aard van de wegen: zo goed als vlak (enkele heel lichte hellingen); grote delen bestaan uit onverharde en halfverharde (grind) wegen en paden, in de ruime omgeving van Poppel gaat het vaak langere tijd over verharde wegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Dit is weer een van die routes die ik ondanks zijn lengte gemakkelijk redelijk kort kan samenvatten. Ik wandelde eerst geruime tijd afwisselend door bos, tussen velden en weilanden met in het begin ook nog een mooi heidegebied en – helaas – op de achtergrond nog een golfterrein. Af en toe was er verspreide bebouwing, vooral in de buurt van klooster Nieuwkerk (op Landgoed Nieuwkerk). Ik volgde ook enkele keren een tijdje een beek (Roovertsche Leij? – ik vind de naam niet zo direct terug). Daarna ging de route door de bebouwde kom van Poppel, o.a. een tijd langs de vrij drukke N12. Aarle,Poppel,Ravels,provincie Antwerpen,KempenVooral voorbij de bebouwde kom duurde het een hele tijd vooraleer ik de typisch Belgische ruimtelijke wanordening achter mij kon laten. Vervolgens was het eerst opnieuw dezelfde afwisseling van bos, veld, weiland en verspreide bebouwing (hoewel die bij het Poppelse gehucht Aarle wat dichter werd). Het laatse deel van de route was een afwisseling van bos en heide en ook nog wat grasland en aan het einde nog een uitgestrekte akker. Tijdens de route passeerde ik (natuur)gebieden als de Regte Heide, Halve Maan, Riels Laag en Ooijevaarsnest.

 

Conclusie:

9/10. Dit is over het algemeen een heel mooie route, een van de mooiste dagstappers die ik tot nu toe deed, er is veel afwisseling en veel rust. Waarom dan geen maximumscore? De doortocht door Poppel en de ruime omgeving van die plaats haalt de score toch naar beneden wegens te saai en te rommelig (typisch Belgische ruimtelijke ordening).

 

Een (heel erg kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Commentaren

Amaai, das een behoorlijke afstand. Ik had het onlangs ook bij mijn laatste dagstapper dat de lengte toch een stuk langer was dan voorzien. Dit weekend ook daar in de buurt gewandeld thv. Wortel en Baarle.

Gepost door: Ambigirl | 28/02/2017

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.