12/02/2017

Horn (NL) en omgeving, zondag 12/02/2017.

Deze keer wandelde nog eens in Nederlands-Limburg, met name in Horn (gemeente Leudal) en omgeving.

 

Gegevens:

Afstand: 14 km. Volgens mijn bron zou de route 13,5 km zijn. Hier en daar ben ik licht afgeweken van de route en een weg op de route leek mij afgesloten te zijn waardoor ik daar wat moest improviseren. Mogelijk heeft dat alles me een halve kilometer extra opgeleverd, maar het kan ook gewoon de klassieke afwijking van de GPS zijn.

Bewegwijzerd? Nee.

"Bron": Wandelgids Zuid-Limburg, daar vind je o.a. de routebeschrijving een kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: Ik vertrok op het Raadhuisplein in Horn (NL) (bij de kerk; het officiële startpunt ligt bij een hotel-restaurant, Kerkpad 5). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte is Horn Dorpsstraat en die wordt dagelijks en regelmatig (een tot twee keer per uur) bediend door de lijnen 73, 77 en 78 (en schoollijn 675) van Arriva.

Aard van de wegen: grotendeels zo goed als vlak, een vrij kort stuk is licht heuvelachtig; een mix van verharde wegen, grindwegen en onverharde wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik vertrok in het centrum van Horn en dat is best wel fraai (maar daarover verderop iets meer). De route liep daarna enige tijd door en langs de rand van de bebouwde kom. De drukke N280 autoweg is daar vaak nogal hoorbaar en zichtbaar aanwezig. Vervolgens mocht ik een eind door het bos wandelen, helaas ligt dat naast de N280 waardoor een potentieel mooi deel van de route toch wat minder leuk werd. Bij de N273 kwam ik even weer in meer open landschap terecht, maar niet zoveel voorbij die weg belandde ik weer in het bos, deze keer zonder een weg ernaast. Horn,Leudal,Nederlands-Limburg,bosNa het bos volgde de route een heel eind de bosrand, met naast het bos akkers en weilanden en enkele verspreide (voormalige) hoeves. Daarna stapte ik afwisselend door/tussen bos (of bosjes), akkers en weilanden met af en toe wat verspreide bebouwing. Het laatste deel van de route voerde me door het kasteelpark van Kasteel Horn. Dat kasteel zou uit de middeleeuwen stammen en het was de zetel van het voormalige Graafschap Horn. Na het ommetje door het park bereikte ik de kerk en niet veel verder kwam ik weer bij mijn beginpunt uit.

 

Conclusie:

7/10. Dit is een redelijk afwisselende route die geregeld over rustige weggetjes en paden gaat. Maar … op het eerste deel is de N280 vaak erg hoorbaar en zichtbaar aanwezig en dat haalt de score toch naar beneden net zoals een iets te lange aanloop langs/door de rand van de bebouwde kom. Extra minpunt: hier en daar is er vrij veel afval (zwerfvuil/sluikstorten) aanwezig, waaronder nogal veel blikjes energiedrank.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.