05/02/2017

"Promenade des Bisons" & "Promenade du Chemin des Pélerins", omgeving Bastogne, zaterdag 4/02/2017

Vandaag wandelde ik in de omgeving van Bastogne. Ik combineerde de routes Promenade des Bisons en Promenade du Chemin des Pélerins, ondanks de smeltende sneeuw en de (mot)regen.

 

Gegevens:

Afstand: 21,83 km. Op de 1ste route (Bisons) maakte ik door een ontbrekende wegwijzer een wegvergissing die de route waarschijnlijk licht inkorte. Beide routes raken niet aan elkaar zodat ik een verbindingsroute van twee keer bijna 1,5 km moest volgen.

Bewegwijzerd? Ja de Promenade des Bisons (vanaf hier voor het gemak route 1) met een blauwe ruit en de Promenade du Chemin des Pélerins (route 2) met een groene ruit. Route 2 is uitstekend bewegwijzerd; op route 1 ontbrak een wegwijzer en daar ging ik de verkeerde richting uit …

"Bron": wandel- en moutainbikekaart Bastogne van het NGI en het Royal Syndicat d'Initiative et de Tourisme van Bastogne.

Start- en eindpunt: het officiële vertrekpunt is volgens de kaart Recogne (zonder verdere specificatie) (een gehucht van Noville wat op zijn beurt een deelgemeente van Bastogne is). Ik vertrok dan ook ergens langs de weg (alle straten heten daar gewoon Recogne). Een beter startpunt is waarschijnlijk de parkeerplaats van de Duitse oorlogsbegraafplaats, Recogne 27 (?), Noville-Recogne (Bastogne). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: er liggen enkele bushaltes op de routes, maar zo te zien wordt alleen de halte Foy Carrefour wat vaker bediend, maar dat is ook alleen maar door de week, met name door de lijnen 18, 89 en 163c (die rijdt blijkbaar het vaakst).

Aard van de wegen: heuvelachtig, zonder steile hellingen, maar echt vlak is het zo goed als nergens; grote delen zijn onverhard (door de dooi en soms door bosbouw her en der erg modderig), afgewisseld met langere stukken verharde weg.

 

Indrukken over de route/het landschap:

De eerste route voerde me vanaf Recogne eerst tussen weilanden en ook wel een enkele akker door. Voorbij de snelweg mocht ik een hele tijd vooral door het bos wandelen. Ik passeerde er ook een grote vijver (Étang de Fazône). In de buurt van het gehucht Monaville (Bertogne) verliet ik even het bos. Het ging tussen verspreide huizen en vooral weilanden weer naar de andere kant van de E25. Daarna volgde nog een eind door het bos. Nog voor ik opnieuw Recogne bereikte, verliet ik het bos. Via de weilanden kwam ik weer uit in de bebouwde kom. Nog voor ik helemaal rond was, pikte ik de tweede route op, of beter, de verbinding naar die route.Recogne,Noville,Bastogne,provincie Luxemburg,Ardennen,bos

De verbinding ging tussen de verspreide bebouwing en de weilanden door. Voorbij de Duitse militaire begraafplaats (Ardennenoffensief …) kwam ik in het volgende gehucht uit, nl. Foy. Aan de overkant van de N30 is er eerst nog wat bebouwing, maar daarna wandelde ik geruime tijd door het bos en tussen weilanden. Helaas gaat het eerste stuk te lang langs een net wat te drukke weg. Het laatste deel van de route stapte ik door de bebouwde kom van Foy. Vervolgens was er weer dezelfde verbindingsroute als eerder terug naar Recogne waar ik het allerlaatste deel van de eerste route (door de bebouwde kom) nog aflegde.

 

Conclusie:

8/10. Het zijn twee afwisselende routes (bos, weiland, veld) met twee grote minpunten: een wat te lang traject langs een verbindingsweg die net wat te druk was om aangenaam te zijn en het verkeerslawaai van de E25.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's [waarschijnlijk nogal wazig door de weersomstandigheden (= (mot)regen en natte sneeuw)]: klik, klik, klik.

Commentaren

Inderdaad een beetje te lang om met onze natuurvrienden te doen.
Toch zeer nuttige info. Ik kom graag eens terug om ideeën op te doen voor onze jaarlijkse daguitstap en onze jaarlijkse midweek.

Gepost door: Gidsjoris | 05/02/2017

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.