29/01/2017

Kerkrade (NL), Herzogenrath (D) en omgeving, zondag 29/01/2017.

Mijn vertrekpunt lag voor de tweede week op rij in Nederlands-Limburg. Vandaag was het wel in het zuiden van de provincie te doen, weliswaar niet in het toeristisch bekende gedeelte, maar wel in Kerkrade. Ook nu weer stak ik de Duitse grens over (die is op de meeste plaatsen in Nederlands-Limburg nooit ver weg), maar nu ging het overgrote deel van de route door Duitsland, in de ruime omgeving van Herzogenrath. Herzogenrath en Kerkrade vormen samen de symbolische stad Eurode.

 

Gegevens:

Afstand: 16,62 km. Volgens mijn bron is het 13 km. De extra afstand is wel heel groot deze keer. Dat is voor een groot deel te verklaren door de omleiding wegens een afgebroken spoorwegbrug, vooral op de terugweg stap je daar wel flink wat extra afstand door (die omleiding is wel beschreven, maar niet verrekend in de afstand). Omdat ik op voorhand niet wist of de brug al herplaatst was, heb ik een ommetje gemaakt om dat met eigen ogen te kunnen zien met bijna een halve kilometer extra als gevolg. Door de ingevallen duisternis kon ik bovendien op het einde niet meer alle paden goed zien waardoor ik ook daar extra meters aflegde.

Bewegwijzerd? Nee.

"Bron": Wandelgids Zuid-Limburg, daar vind je de routebeschrijving, een kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: bij Abdij Rolduc, Heyendallaan 82, Kerkrade (NL). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de bushalte Kerkrade Rolduc ligt op ruim 300 m van het vertrekpunt, deze halte wordt regelmatig bediend door lijn 27 van Arriva, met uitzondering van zon- en feestdagen. Een alternatief is de Duitse bushalte Herzogenrath Pilgramsweg, dagelijks bediend door lijn 47 van het AVV. Een ander alternatief is het treinstation van Herzogenrath dat op ongeveer 750 m van de route ligt; het station ligt aan de spoorlijnen Aachen - Mönchengladbach, Stolberg - Herzogenrath en Heerlen (NL) - Herzogenrath.

Aard van de wegen: heuvelachtig; grote delen bestaan uit onverharde en halfverharde (grind) wegen en paden, maar dat wordt afgewisseld met verharde wegen, vooral in en rond de bebouwde gebieden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route wandelde ik weg van Abdij Rolduc langs de rand van een landbouwgebied, vlakbij de rand van de bebouwde kom van Kerkrade. Na het oversteken van de grens ging het langs de rand van de bebouwde kom van Herzogenrath en deels langs vrij drukke doorgaande wegen. Door een afgebroken spoorwegbrug moest ik vervolgens een nogal lange en saaie omleiding door een woonwijk in het dorp Kohlscheid volgen. Kerkrade,Nederlands-Limburg,Abdij RolducDaarna bereikte ik de vallei van de Worm (in het Duits Wurm). De route gaat vervolgens gedurende lange tijd door die mooie vallei, soms dicht bij de rivier, soms er wat verder van weg. In de vallei zag ik vooral grasland (weiland), de dalflanken waren vooral bebost. Na een ommetje – wat verder weg van de Worm – langs de Burg Wilhelmstein (Bardenberg, Würselen) mocht ik nog een hele tijd door en langs de rand van het prachtige dal stappen. Het laatste deel van de tocht ging weer over dezelfde omleiding als in het begin en vanaf daar naar het centrum van Herzogenrath. Daar wandelde ik langs de Burg Rode (Burg = burcht). Via een bosje kwam ik weer bij Abdij Rolduc. Er volgde nog een flink ommetje rond de abdij tot bij de parkeerplaats aan de voorkant ervan.

 

Conclusie:

9/10. Dit is een heel mooie route, waarbij vooral de vrij lange omleiding (afgebroken spoorwegbrug) door een saaie woonwijk de score naar beneden haalt en ook het traject net daarvoor (doorgaande wegen, rand van de bebouwde kom) is niet echt top.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.