21/01/2017

"Dorperheidetocht", Wellerlooi (NL) en ruime omgeving, zaterdag 21/01/2017.

Vandaag wandelde ik de Dorperheidetocht in en vooral rond Wellerlooi in het noorden van Nederlands-Limburg.

 

Gegevens:

Afstand: 22,21 km. Volgens mijn bron is de route 20 km. Ik ben wel enkele keren licht van de route afgeweken, maar zeker geen 2 km zodat het wellicht ook nu weer vooral om afwijkingen van mijn GPS t.o.v. de GPS van de routeontwerper(s) gaat.

Bewegwijzerd? Nee, maar de route volgt zowat overal delen van bewegwijzerde routes en deze worden ook als aanwijzing in de routebeschrijving gebruikt.

"Bron": website Klik, print en wandel, daar vind je o.a. een routebeschrijving, een kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: parkeerterrein P1, bij Jachthut Op den Hamer, Twistedenerweg 2, Wellerlooi (NL). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: niet zo ver van de route ligt bushalte Wellerlooi Walbeckerweg en die wordt regelmatig bediend door lijn 83 van Arriva Limburg.

Aard van de wegen: vlak tot licht heuvelachtig; volgens mijn bron zou 91% van de route onverhard zijn en dat zou wel eens kunnen kloppen als je de grindwegen als onverhard beschouwt welteverstaan.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route wandelde ik door Landgoed De Hamert. Dat is een deel van Nationaal Park De Maasduinen. Het deel van het landgoed waar ik door wandelde bestond deels uit bos, deels uit heide en heideachtige gebieden en dat alles vaak op een ondergrond van (meestal begroeide) duinen. Het geheel werd vervolledigd door een complex van vennen en vennetjes (Pikmeeuwenwater) en het Gelderns-Nierskanaal (ondanks zijn naam lijkt het een natuurlijke beek). Een enkele akker en grasland kondigden de overgang al aan naar het volgende deel van de route. De Hamert,Landgoed De Hamert,Maasduinen,Nationaal Park De Maasduinen,Wellerlooi,Bergen,Nederlands-Limburg,heideDaarin ging het afwisselend door bos, veld en langs soms rommelige (al dan niet agrarische) bebouwing, voor een deel over Duits grondgebied (Lüllingen en Walbeck). De bebouwing was (of leek me) dus soms rommelig, maar er was ook wel het kasteel (?) Herrenhaus Steprath bij. Ik passeerde ook een gebied met enkele grote en veel kleinere plassen, dit is het terrein van een voormalige zand- of grindgroeve die al deels (?) omgevormd is tot natuurgebied. Verderop werd er duidelijk nog grind en/of zand gewonnen. Voorbij het gehucht Brandemolen zijn er weer enkele grote waterpartijen (ik vermoed ook hier voormalige groeves). De oevers van een daarvan zijn voor een deel ingepalmd door een vakantiepark. Naast de ingang van het vakantiepark ligt een klooster of iets dergelijks en na het passeren daarvan stapte ik vooral door het bos (deels beboste of verboste duinen), al ging het ook even langs de rand van weer een waterpartij. Het laatste stukje volgde ik de N271 die daar vlakbij de Maas loopt.

 

Conclusie:

8/10. Het eerste deel door Landgoed De Hamert is prachtig en het laatste deel is dat ook, tussendoor is de kwaliteit nogal wisselend: enkele mooie stukken worden afgewisseld met wat meer gewone stukken en af en toe wordt het een rommeltje (ik waande me bijna in België) en de twee vakantieparken zijn wat te opvallend.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.