14/01/2017

"Miesbaum", Roetgen - Raeren (en omgeving), zaterdag 14/01/2017.

Omdat er in (delen van?) de Ardennen nogal wat sneeuw gevallen is, ging ik die richting uit. Toen ik onlangs mijn wandelkaart van de Hoge Venen bestudeerde, kon ik vaststellen dat ik de meeste routes van enige lengte al gewandeld had. Een herhaling van een al eerder gewandelde route en/of een of meerdere kortere routes is dan een optie, maar toen viel mijn oog op twee routes die al snel nogal mysterieus leken. Ik verklaar mij nader: ik dacht aan de route Kupferstraße met vertrek vanuit Raeren Geltrig. Een zoektocht op het wereldwijde web leverde weinig op: dat ik over de route geen informatie vond, verbaasde me niet echt, maar over het vertrekpunt vond ik geen enkele nuttige informatie. Geltrig is – voor zover ik kon nagaan – geen officiële straatnaam in Raeren of een omliggende Belgische of Duitse gemeente en het is zo te zien ook geen wijk of gehucht, hoewel het toponiem wel op de wandelkaart staat. Op de topomapviewer vond ik het wel terug als Geltrich, maar dat leverde ook geen verdere nuttige informatie op. Na wat zoeken vond ik terug dat het startpunt van de routes een van die startpunten was die voor gemotoriseerd vervoer (dat geen afgesloten wegen neemt) alleen vanuit Duitsland te bereiken is (zie bijvoorbeeld ook Eupen Forsthaus Konzen), met name vanuit Roetgen. Dat ik een andere route volgde dan ik eerst van plan was, is te wijten aan de soms diepe sneeuw (zie verder).

 

Gegevens:

Afstand: 11,82 km, dat is inclusief gezoek naar het pad her en der. Volgens de kaart zou de route 13 km moeten zijn, maar dat kan nooit, volgens mij.

Bewegwijzerd? Ja, met een groene ruit. Veel zinnigs over de staat van de bewegwijzering kan ik niet zeggen want door de sneeuw waren diverse wegwijzers slecht tot niet zichtbaar en hetzelfde geldt soms voor kleinere paden.

"Bron": wandelkaart Hautes Fagnes/Hohes Venn/Hoge Venen van het NGI i.s.m. met de plaatselijke en regionale overheden/overheidsdiensten.

Start- en eindpunt: Wanderparkplatz Pilgerborn, aan het einde van de Pilgerbornstraße, Roetgen, Duitsland. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in de buurt van het vertrekpunt (op ongeveer 700 m) ligt de bushalte Roetgen Pilgerborn, bediend door de buslijnen 66, 67, 68 en SB63 (meer info over de buslijnen is terug te vinden op de website van het Aachener Verkehrsverbund).

Aard van de wegen: heuvelachtig, zonder steile maar wel met soms lange hellingen; alle wegen en paden die ik volgde waren met sneeuw bedekt, maar ik vermoed dat het grootste deel van de wegen en paden ofwel halfverhard ofwel onverhard waren en zo te zien zou het er hier en daar wel eens modderig kunnen worden als de (weers)omstandigheden ernaar zijn.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik kan ook deze route gemakkelijk vrij kort samenvatten. De route gaat de hele tijd door het bos (Staatswald Oberweser), al kwam ik af en toe ook wel langs de bosrand, met name bij de Belgisch-Duitse grens. Daar kwam ook de bewoonde wereld even in beeld. De Weser (ook wel bekend als Vesder of Vesdre) moest ik ook een hele tijd volgen en ik ontmoette ook enkele kleinere waterlopen waarvan ik niet direct de naam kan achterhalen. sneeuw,winter,Raeren,Miesbaum,provincie Luik,Oostkantons,Ostbelgien,Ardennen,Belgische Eifel,Hoge Venen,Staatswald OberweserOp een punt was een bruggetje over een in deze tijd van het jaar net te breed beekje ingestort, maar op een wat onorthodoxe manier geraakte ik toch aan de overkant zonder nattere voeten te krijgen – die kreeg ik wel door de soms diepe sneeuw. Op de wegen en paden waar nog niemand of bijna niemand geweest was, moest ik door erg diepe sneeuw ploeteren en de kleinere paden waren soms zelfs onzichtbaar daardoor zodat ik moest improviseren. Door die diepe sneeuw besloot ik al vlug om af te zien van mijn oorspronkelijk geplande route van – op papier – 16,5 km (Kupferstraße). Vermits de route Miesbaum in het begin (en op het einde) gelijk liep daarmee, volgde ik die in de plaats.

 

Conclusie:

10/10. Hou er rekening mee dat de sneeuw mijn beoordeling beïnvloed kan hebben. Het is in ieder geval een erg mooie boswandeling in een rustige omgeving.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.