07/01/2017

"Dagstapper" De Luysen – Stramproy – Stramprooierbroek – De Luysen, zaterdag 7/01/2017.

Mijn oorspronkelijke plan voor vandaag was een wandeling in de Antwerpse of Limburgse Kempen. Toen ik hoorde dat het zou gaan sneeuwen of al gesneeuwd had in de Ardennen terwijl het in de Kempen amper of geen sneeuw zou vallen, dacht ik dat een Ardennenwandeling een betere optie zou zijn. Vrijdagavond ging ik dan ook slapen in de veronderstelling dat ik in de Ardennen zou gaan wandelen. Maar toen ik vanmorgen wakker werd en zag dat er hier toch ook een sneeuwlaagje lag en ik hoorde dat het op de weg hier en daar toch erg gevaarlijk was, koos ik een wandeling dichter bij huis die al enkele keren op de planning gestaan had zonder dat het ervan kwam, met name de Dagstapper De Luysen – Stramproy – Stramprooierbroek – De Luysen. Veel paden had ik al minstens een keer eerder bewandeld vermits ik door de wandelgebieden St.-Maartensheide-De Luysen, Smeetshof en Wijffelterbroek en Stramprooierbroek stapte.

 

Gegevens:

Afstand: 26,67 km. Mijn bron heeft het over 24,3 km. Het verschil lijkt me wat groot om alleen aan GPS-afwijkingen toe te schrijven en ik ben ook amper van de route afgeweken.

Bewegwijzerd? De route volgt deels een GR (GR 561) en een LAW (is de Nederlandse versie van de GR, met name LAW 11), bewegwijzerd met de bekende rood-witte strepen; korte stukken volgen een streek GR, geel-rood gemerkt (al kan ik me niet zo direct herinneren die gezien te hebben) en delen zouden niet bewegwijzerd zijn, maar in de praktijk worden daar ofwel de plaatselijke routes van GrensPark Kempen~Broek gevolgd, ofwel de langeafstandswandeling (op de site met een spatiefout gespeld …) van het gelijknamige GrensPark.

"Bron": de website van Grote Routepaden, waar je de GPS-track van de route kan downloaden.

Start- en eindpunt: de Voorste Luysmolen, Luysenweg 2, Bocholt (let op: Google Maps situeert dat verkeerd, voor de juiste locatie op die site moet je Luysenstraat ingeven). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: er lijkt in de ruime omgeving van het startpunt geen bushalte te liggen. Er zijn wel alternatieven: op de route ligt belbushalte Bocholt Kreyel, bediend door belbus 746 van De Lijn Limburg. En in Nederland passeert de route de bushalte Stramproy Julianastraat, bediend door de lijnen 74 en 790 (buurtbus, rijdt niet op zon- en feestdagen) van Arriva.

Aard van de wegen: vlak; grote delen zijn onverhard of halfverhard, maar er zitten ook enkele langere trajecten over verharde wegen tussen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ondanks de lengte (het is mijn langste route van dit jaar tot nu toe …), kan ik deze tocht gemakkelijk vrij kort samenvatten. Ik wandelde afwisselend door landbouwgebied (velden, weilanden) (met (gelukkig) op veel plaatsen houtkanten, bomenrijen en bosjes), door de natuur (bos, broekbos, ruigte, …) en helaas ook wel tussen de bebouwing. Kreyel,Bocholt,Limburg,KempenDie bebouwing is af en toe verspreide, vaak agrarische - bebouwing die geregeld nogal industrieel aandoet, maar ik stapte ook door het Bocholter gehucht Kreyel en vrij lang (te lang) door de Nederlandse plaats Stramproy (gemeente Weert). De natuur bestond uit gebieden als het Wijffelterbroek (heel mooi, vooral broekbos), de Stramproysche Heide (ondanks de naam bos), Areven (bos afgewisseld met wat grasland, nogal moerassig), Stramprooierbroek, 't Hasselterbroek (grenzen aan elkaar, broekbos met wat ruigte) en De Luysen (vijvers, broekbos, ruigte). Vermits grote delen van het gebied nogal nat zijn, passeerde ik verschillende waterlopen, zowel sloten als al dan niet gekanaliseerde beken (de Abeek is daarvan de belangrijkste) en/of afwateringskanalen (waarvan de Lossing de voornaamste is).

 

Conclusie:

8/10, een mooie en afwisselende route door een over het algemeen rustige omgeving. Minpunten: de soms erg industrieel aandoende agrarische bebouwing en het te lange traject door Stramproy. Dat laatste voegt alleen maar kilometers toe aan de route en zo te zien (achteraf weliswaar) kan dat gemakkelijk voor een groot deel achterwege gelaten worden.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Commentaren

Bij jullie is er toch wat meer sneeuw gevallen als bij ons. De daken lagen een beetje wit.

Gepost door: Ambigirl | 09/01/2017

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.