24/12/2016

Munsterbilzen - Hoelbeek - Waltwilder, zaterdag 24/12/2016.

In het verleden wandelde ik al enkele keren in het Munsterbos in Munsterbilzen. Ik wilde daar nog wel eens gaan wandelen, maar de routes zijn nogal kort. Tot ik zag dat een combinatie van de wandelroutes van het Munsterbos goed te combineren waren met de ook korte wandelroutes van Verborgen moois Jonckholt, weliswaar met een verbindingsroute ertussen. Die routes had ik tot nu toe altijd over het hoofd gezien, wellicht omdat ze zo kort zijn.

 

Gegevens:

Afstand: 22,27 km. Als ik de op Wandelen in Limburg opgegeven afstanden en de afstand van mijn verbindingsroute optel, kom ik uit op 18 km. Zelfs na het verbeteren van mijn GPS-track kom ik uit op bijna 21 km. Ik zag wel dat de GPS-tracks die ik gedownload heb soms niet al te nauwkeurig waren, als ze die als bron gebruikt hebben, zou dat misschien wel de reden van dit grote verschil kunnen zijn.

Bewegwijzerd? Ja, behalve de verbinding tussen de twee wandelgebieden. De route in het Munsterbos is bewegwijzerd met een rode driehoek, de routes van Verborgen Moois Jonckholt zijn bewegwijzerd met een blauwe ruit en een groene rechthoek. De bewegwijzering is uitstekend en in beide richtingen aangebracht.

"Bron": wandelkaart Munsterbos (hoewel mijn kaart licht verouderd is, zijn de routes bijna volledig hetzelfde gebleven) en de website Wandelen in Limburg (daar kan je van alle routes de GPS-tracks downloaden).

Start- en eindpunt: Het officiële startpunt van de routes van het Munsterbos is verplaatst naar het Leroyplein in Munsterbilzen (vroeger was dat het plein aan het park langs de Waterstraat), maar ik vertrok een kort stukje verder op de hoek van de Panisstraat. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de bushalte Munsterbilzen Centrum ligt op korte afstand van het startpunt van de routes; deze halte wordt regelmatig bediend door lijn 10 van De Lijn Limburg en daarnaast ook nog door enkele spitsritten van lijn 20a en de belbussen 702 en 706.

Aard van de wegen: vlak tot licht golvend; een grote delen zijn onverhard, de verharde wegen bevinden zich meestal in de buurt van de bebouwde kommen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste stuk van mijn tocht wandelde ik door het park in Munsterbilzen. Daarna ging het even tussen de huizen door, maar al vlug bereikte ik de uitlopers van het Munsterbos. Ik doorkruiste een hele tijd het bos, al kwam ik ook enkele keren langs de rand. Langs het bos zag ik vooral weiland en verderop de wijk Heide. Maar het Munsterbos is niet alleen bos, er zijn ook enkele vijvers (met uitkijktoren erbij), ooit aangelegd voor de viskweek, er is ook een heidegebied (het bos ligt in de overgangszone tussen de Kempen en Haspengouw, ook wel KeHa genoemd) en er stromen enkele beken waaronder de Bezoensbeek, de enige die niet gekanaliseerd is. Bij het gehucht Heiken verliet ik het bos. Ik wandelde verder tussen verspreide huizen, akkers en plantenkwekerijen.Jonckholt,ruïne,Hoelbeek,Bilzen,Limburg,Vochtig Haspengouw,Haspengouw,KeHa

Ik verliet de route van het Munsterbos bij de Molenbeek (?) en ik stapte tussen weilanden en akkers door en daarna langs de vijvers (met rietkragen) van kasteel Groenendaal. Niet veel verder kwam ik al bij de bosrand maar het duurde nog een tijd vooraleer ik dieper in het domeinbos Groenendaal kon doordringen. Aan de rand van Hoelbeek verliet ik het bos. Ik wandelde vervolgens van de rand van Hoelbeek naar de rand van Waltwilder en weer terug door een landschap van akkers, weilanden, fruitplantages, populierenaanplantingen (met maretak erin) en ook even door een klein maar mooi bos bij het brongebied van de Meersbeek. Door een soortgelijk landschap (zonder bos dan) maakte de route daarna een lus rond Hoelbeek. Vervolgens kwam er een doortocht door het dorp. Via velden en weilanden bereikte ik dan de burchtruïne Jonckholt. De route ging verder tussen de restanten van de gracht en een aarden wal om daarna weer in domeinbos Groenendaal uit te komen. Door het bos en langs de bosrand (naast het bos ligt weiland) bereikte ik de kasteelhoeve en het kasteel van Groenendaal. Vanaf daar volgde ik dezelfde verbindingsroute als eerder om terug de route van het Munsterbos te bereiken.

Die route voerde me eerst nog door landbouwgebied, maar daarna mocht ik nog een mooi traject door en langs de rand van het Munsterbos volgen. Het laatste deel van de route ging tussen de huizen en door het park terug naar het beginpunt.

 

Conclusie:

9/10. Het zijn nogal afwisselende wandelroutes. Minpuntje: enkele iets te lange stukken langs of tussen de huizen en het traject vlakbij de N730.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

GPS-track: hier.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.