17/12/2016

"La Route des Crêtes", Xhoffraix en ruime omgeving, zaterdag 17/12/2016.

Vandaag reed ik nog eens naar de Ardennen, meer bepaald naar het plaatsje Xhoffraix (dat is een dorp in Bévercé wat op zijn beurt een deelgemeente is van Malmedy). Ik wandelde al vaker in die omgeving, ook vanuit Xhoffraix, maar het blijft er mooi.

 

Gegevens:

Afstand: 15,62 km. Volgens de kaart zou het 13 km moeten zijn, een andere bron heeft het over 13,9 km.

Bewegwijzerd? Ja, met een groene ruit en in beide richtingen – ik denk dat ik de route eigenlijk in tegengestelde richting gevolgd heb. De bewegwijzering is goed tot uitstekend te noemen, al zou er op enkele plekken (twee of drie) wel een extra wegwijzer mogen staan en hier en daar is de bewegwijzering aan onderhoud toe.

"Bron": wandelkaart Au pied des Fagnes van het NGI i.s.m. de regionale en plaatselijke toeristische diensten. Je vindt ook informatie over deze tocht op de toeristische website van de Oostkantons; daar kan je ook de GPS-track downloaden.

Start- en eindpunt: bij de kerk van Xhoffraix, Rue Curé Beckmann, Bévercé (Malmedy). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte is Xhoffraix Hôtel Tchession (op 180 m van de route); deze halte wordt van maandag tot zaterdag bediend door TEC-lijn 397 (rijdt slechts enkele keren per dag).

Aard van de wegen: heuvelachtig, van vals plat tot erg steile wegen en paden; in en in de buurt van bebouwing is er asfalt, maar voor de rest (het overgrote deel van de route) bestaat de ondergrond uit onverharde wegen en paden (hou rekening met uitstekende boomwortels, modder en stenen) en ook wel grindwegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

De kerk van Xhoffraix ligt nogal aan de rand van het dorp zodat ik vlug de huizen achter me kon laten. Ik wandelde eerst nog langs wat weiland, maar daarna kwam ik in het bos. Een lange afdaling (soms steil) bracht me bij de plaats waar de Rau du Côreu in de Warche uitmondt. Daar ligt ook de steengroeve Carrières de la Warche. Ik vervolgde mijn weg tussen de groeve en de Warche. Voorbij de groeve bleef ik de weg langs de rivier volgen tot bij een camping. Dit is het minst mooie deel van de route, zelfs op een dag dat er in de groeve niet gewerkt wordt. Xhoffraix,Bévercé,Malmedy,Oostkantons,provincie Luik,Ardennen,Belgische Eifel,bosVoorbij de camping ging het een lange tijd hoofdzakelijk door het bos, af en toe afgewisseld met weiland. Hier en daar moeten er mooie uitzichten zijn (Nez Napoléon), maar door de nevel en de mist kon ik daar (zo goed als) niks van merken. Als ik al een excuus nodig heb om ooit eens terug te keren naar de omgeving, heb ik er bij dezen een gevonden. In de buurt van het bekende Château Reinhardstein (vrij hoog boven me) kwam ik weer bij de Warche uit. Daarvoor had ik die rivier wel geruime tijd gevolgd, maar ze lag altijd een heel eind lager (wel te horen maar door nevel en mist meestal niet te zien). Ik volgde in het bos een tijd de Warche, maar waar de Bayehon erin uitmondt, verliet ik de vallei. Na een steile klim in het bos kwam ik tussen de weilanden terecht. De weilanden in de omgeving van Xhoffraix zijn vaak nog deels omringd door hagen en/of houtkanten (haagbeuk?), wat het landschap zelfs op een grijze en mistige dag toch iets extra's geeft volgens mij. Het laatste deel van de route ging door de verspreide bebouwing van Xhoffraix, deels nog over een mooi onverhard pad.

 

Conclusie:

10/10, een prachtige, afwisselende en rustige route (op enkele nogal luidruchtige andere wandelaars na).

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.