11/12/2016

"Ommetje Sarsven", Nederweert-Eind en omgeving, zondag 11/12/2016.

Vandaag maakte ik een korte wandeling in en rond de Nederlands-Limburgse plaats Nederweert-Eind (gemeente Nederweert). In deze omgeving wandelde ik al eens in mei 2010, dat is voor mij lang genoeg geleden om er nog eens heen te gaan. Ik herkende zowat niks van de vorige keer. Dat kan te maken hebben met verschillende dingen: mijn geheugen, het feit dat grote delen van de omgeving grondig veranderd zijn, dat het nu december is en destijds mei of dat deze route grotendeels anders liep dan de vorige. Ik vermoed dat het een combinatie van een of meer van de genoemde factoren is.

 

Gegevens:

Afstand: 11,32 km, volgens mijn bron is het 11 km. Vermits ik hier en daar wat van de route afgeweken ben, zou dat wel eens kunnen kloppen.

Bewegwijzerd? Nee, maar voor het grootste deel volgde de route paden van het wandelroutenetwerk (knooppunten) van Nederweert, knooppunten die ook als routeaanwijzing gebruikt worden in de routebeschrijving.

"Bron": de website "Klik, print en wandel", daar vind je een routebeschrijving, een kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: bij de kerk, Pastoor Maesplein 5, Nederweert-Eind (NL). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte is Nederweert-Eind St. Gerardusstraat – op ongeveer 500 m van het vertrekpunt. Op weekdagen regelmatig bediend door buurtbus 796 van Arriva Limburg. In het weekend en op feestdagen is de dichtstbijzijnde (bus)halte Nederweert Brug – op ongeveer 1 km van het vertrekpunt – regelmatig bediend door Limburgliner 370 van Arriva Limburg.

Aard van de wegen: zo goed als vlak; een mengeling van verharde en onverharde wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik vertrok in het centrum van Nederweert-Eind, bij de kerk. Het eerste stukje van de route stapte ik door de bebouwde kom. Daarna wandelde ik afwisselend door open gebied en bossen (of bosjes). Het open gebied is deels landbouwgebied (akkers en weilanden), Nederweert-Eind,Nederweert,Nederlands-Limburgdeels natuurgebied. Dat natuurgebied, Sarsven en De Banen genoemd (naar de vennen die zo heten) bestaat uit ruigte en (herstelde) vennen (dat herstel is trouwens nog niet afgerond), af en toe afgewisseld met wat struikgewas of bomen. In het bos komen er ook enkele meer open stukken voor. Af en toe kreeg ik zicht op wat verspreide (vooral agrarische) bebouwing. Het allerlaatste routedeel voerde me terug door de bebouwde kom naar de kerk van Eind (en de flauwe woordspeling die ik nog wilde maken heb ik toch maar geschrapt).

 

Conclusie:

8/10. Een afwisselende route, met als grootste minpunten het verkeerslawaai van de nabije A2-snelweg op een deel van de route en enkele iets te lange saaie stukken door landbouwgebied.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.