28/11/2016

Sart-lez-Spa en (ruime) omgeving, maandag 28/11/2016.

Het was vandaag ideaal wandelweer en ik genoot van de eerste van enkele vrije dagen, ik moest gewoon wel naar de Ardennen. Ik combineerde de routes 55 Sart-Station – Belleheid – Hoëgne en 54 Sart-Station – Roquez (in die volgorde) in en rond Sart-lez-Spa (op de kaart kortweg Sart genoemd) (meer bepaald het gehucht Sart-Station), dat is een deelgemeente van Jalhay in de omgeving van Spa.

 

Gegevens:

Afstand: 16,13 km. Volgens de kaart is route 55 10 km en route 54 7 km, maar in de praktijk zijn beide routes iets korter.

Bewegwijzerd? Ja, route 55 met een blauw +-teken. Die bewegwijzering is over het algemeen goed tot uitstekend, behalve: (1) op het eerste stuk is ze blijkbaar minder onderhouden; (2) op het punt waar de route twee keer passeert (of is er daar sprake van een variante?) is het verwarrend (bijkomende info mag daar wel); (3) op de terugweg heb je twee mogelijkheden, deze zijn op het beslissingspunt beide op dezelfde manier aangegeven, wat verwarring kan veroorzaken. Route 54 is aangeduid met een groen +-teken en het enige minpunt daaromtrent is de bewegwijzering in het begin, daar lijkt er toch een wegwijzer te ontbreken.

"Bron": wandelkaart Pays des Sources carte nord Spa – Theux – Jalhay van het NGI en het Maison du Tourisme de Pays des Sources.

Start- en eindpunt: het vertrekpunt dat op de kaart aangeduid staat, bevindt zich ongeveer op het punt waar de voormalige spoorlijn 44 de N 640 kruist (straatnaam van zowel de N640 als de zijweg: Station). In feite staat er een erg beknopt infobord een beetje verder, half verstopt tegenover de Avenue Léonard Legras, bij een garage. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij mijn vertrekpunt ligt de bushalte Sart-lez-Spa Gare, bediend door de TEC-buslijn(en) 294 (dagelijks, maar niet erg frequent), 395 (dagelijks, naar Ardense normen redelijk frequent), 744 (zelfde opmerking als 395), 751 (schoolritten) en 752 (idem).

Aard van de wegen: heuvelachtig, zonder echt zware hellingen (de steile stukken zijn niet zo heel lang en de lange hellingen zijn niet echt heel steil). Route 55 is bestaat grotendeels uit onverharde paden (af en toe met uitstekende boomwortels en stenen), afgewisseld met plankenpaden en hier en daar ook asfalt en grind; route 54 bestaat deels uit verharde wegen, deels uit onverharde wegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik begon met route 55. Die route liep eerst langs de N640 (niet erg druk, maar het is toch niet het aangenaamste routedeel) en dook dan het bos in. Na een relatief steile (en door de gevallen bladeren soms verraderlijke) afdaling stapte ik even langs nog wat bebouwing om direct daarna in de prachtige vallei van de Hoëgne te belanden. Gedurende geruime tijd wandelde ik door de prachtige, smalle vallei langs het riviertje. Het water is bezaaid met rotsblokken en kent diverse stroomversnellingen en watervalletjes. De hele vallei is ook bebost. Het pad verandert verschillende keren van oever. Waar de route de vallei verlaat had ik de keuze: rechts of links. Een blik op de kaart leek me duidelijk te maken dat de rechtse tak van de route grotendeels het RAVeL-pad over de voormalige spoorlijn volgde. Ik koos dus voor links. Mijn pad bracht me eerst door het bos aan de bovenkant van de vallei; onder mij kon ik de Hoëgne horen klateren en op de lagere punten kon ik ze ook nog zien. Na een afdaling kwam ik weer bij de rivier, ik kruiste het pad waar ik eerder al wandelde en klom de vallei uit via een valleitje van een klein zijbeekje. Een eind verder verliet ik het bos en kwam ik terug uit bij de N640.Sart-lez-Spa,Jalhay,Pays des Sources,provincie Luik,Ardennen,Hoëgne,bos,vallei

Ik vervolgde met route 54. Eerst ging het tussen de verspreide bebouwing van Sart-Station in een nog redelijk beboste omgeving. Verder werd het landschap meer open, ik wandelde er tussen weilanden (vaak omzoomd met hagen of houtkanten). Bij de goed hoorbare E42 volgde een eerste bosje, maar daarna werd het landschap weer meer open. Voorbij Wayai werd het meer bebost, eerst werd het bos nog af en toe onderbroken door weilanden, maar verderop werd het bos dichter (al waren er ook twee kaalgeslagen delen bij). Opnieuw voorbij de E42 wandelde ik nog even door het bos, maar daarna bestond het landschap uit weilanden en daarna ook de verspreide bebouwing van Sart-Station.

 

Conclusie:

8/10. Route 55 is een toproute (10/10 dus) (een prachtige rivier, mooie bossen), maar route 54 is duidelijk minder, niet echt slecht, maar de duidelijk hoorbare aanwezigheid van de E42 op een groot deel van de route, het feit dat een te groot deel van de route verhard is en iets te veel zichtbare bebouwing zorgt ervoor dat ze niet hoger scoort dan 6/10. Het gemiddelde van de twee scores is dus 8/10.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.