12/11/2016

"733 Baraque Fraiture (Petites Tailles)", zaterdag 12/11/2016.

Vandaag trok ik naar de Ardennen, naar het dorpje Fraiture (de bekende Baraque ligt wat verderop), een gehucht van Bihain in de gemeente Vielsalm. Deze omgeving zou vandaag jachtvrij zijn, wat gelukkig ook zo bleek te zijn.

 

Gegevens:

Afstand: 15,22 km. Volgens mijn bron zou de route 14,6 km moeten zijn. Vermits ik het korte aan- en uitloopstuk naar de route niet volgde (vermits ik een ander start- en eindpunt koos) en per ongeluk een klein lusje niet volgde, zou mijn route eigenlijk korter moeten zijn. Vermoedelijk is het vooral een geval van GPS-afwijkingen.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes in de streek en de routebeschrijving gebruikt deze (vooral een ATB-route) als aanwijzingen.

"Bron": Wandelgids Zuid-Limburg, zoals ik hier al meer aangehaald heb, dekt de vlag de lading niet meer helemaal bij die site, er staan ook wandelingen op buiten het zuiden van Nederlands-Limburg, waaronder mijn wandeling van vandaag. Je vindt op de site o.a. een kaartje, een routebeschrijving en de GPS-track.

Start- en eindpunt: de site laat de route elders vertrekken, maar ik koos voor het dorpje Fraiture (preciezer waar). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: Fraiture wordt, net zoals de andere dorpen/gehuchten (Regné, Bihain, Petites Tailles) op de route wel door een of meer buslijnen aangedaan, maar het zijn allemaal (school)spitsritten. Een alternatief is de halte Fraiture, Baraque (echt!) op Baraque Fraiture, bediend door de fameuze lijn 1011. Die rijdt ook niet heel vaak, maar toch al meer dan de andere lijnen in de buurt en ook in het weekend.

Aard van de wegen: van vals plat tot lange hellingen, maar echt steil wordt het nergens; veel grindwegen, enkele langere stukken asfalt, onverharde paden en een stukje plankenpad.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Fraiture is maar een klein dorpje (of is het een gehucht?), zodat ik al snel de laatste huizen achter me gelaten had. Via een afwisseling van weilanden, bos(jes) en een enkele akker wandelde ik naar de rand van het volgende plaatsje, Regné. Vanaf daar vervolgde ik mijn weg door een soortgelijk landschap als ervoor tot in het dorp Bihain, al kwam ik net voor Bihain nog langs de rand van een veengebied (Plateau des Tailles). Fraiture,Regné,Bihain,Vielsalm,provincie Luxemburg,ArdennenNa mijn doortocht door de nogal verspreide bebouwing van het dorp stapte ik weer afwisselend langs weilanden, door bos en ik meen mij ook nog een of twee akkers te herinneren. Het volgende plaatsje op de route was Petites Tailles maar daar was ik vlug doorheen. Daarna ging het weer verder tussen weilanden, door bos en kaalgeslagen bos (mogelijks om het veengebied terug zichtbaar te maken). Het laatste deel van de route bracht me vooral tussen weilanden, met hier en daar wat resten van hagen, bomenrijen en losstaande bomen, terug naar Fraiture.

 

Conclusie:

9/10. Dit is een heel mooie route, maar net niet top. Dat is omdat het verkeerslawaai van de N30, de N89 en vooral de E25 op grote delen van de route goed hoorbaar zijn en omdat er enkele te lange stukken over asfalt gaan. Pluspunten: rust, afwisseling, mooie uitzichten.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik. (Er zat een foute link bij, die is vandaag 14/11/2016 hersteld.)

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.