10/11/2016

Sint-Huibrechts-Lille (en omgeving), donderdag 10/11/2016.

Vandaag recupereerde ik wat overuren en ik besloot te gaan wandelen. Ik herhaalde deels een wandeling die ik op kerstdag 2007 al eens maakte, zij het in de omgekeerde richting, in en rond Sint-Huibrechts-Lille, dat is een deelgemeente van Neerpelt.

 

Gegevens:

Afstand: 13,17 km, dat is inclusief wat zoekwerk bij een verplaatste wegwijzer.

Bewegwijzerd? Ja en in beide richtingen – ik volgde een groot deel van de route bewegwijzerd met een rode driehoek en een deel van de route bewegwijzerd met een blauwe ruit. De bewegwijzering is meestal in orde, maar op de blauwe route was een wegwijzer uit de grond gerukt en voorlopig ergens aan de kant gezet en wat verder waren de wegwijzers van de paal verwijderd. Enkele andere bordjes waren wat ongelukkig geplaatst, half achter de struiken bijvoorbeeld.

"Bron": wandelkaart Sint-Huibrechts-Lille, landelijke rust rond "teutendorp" van het Regionaal Landschap Lage Kempen (deelgebied Valleien van Dommel en Warmbeek). De route is ook terug te vinden op de website Wandelen in Limburg (daar kan je ook de GPS-track downloaden). Toen ik mijn kaart vergeleek met de kaart op de website, zag ik dat mijn kaart verouderd was; minstens de blauwe route is voor een groot deel verlegd – de kaart bij het officiële startpunt was trouwens ook nog verouderd.

Start- en eindpunt: Ik vertrok bij Visvijver Kettingbrug, 't Lo (vlakbij de brug over het kanaal), Hamont. Volgens mijn kaart is dat een officieel startpunt, maar er stond geen informatiebord (meer). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: niet zover van mijn vertrekpunt passeert wel een buslijn, maar de dichtstbijzijnde halte ligt op bijna 1,5 km. Een beter alternatief is de bushalte St.-Huibrechts-Lille Centrum op 270 m van de route. Deze halte wordt regelmatig bediend door de lijnen 8 en 18a van De Lijn Limburg en in de spits ook nog door de snelbussen 182 en 183.

Aard van de wegen: vlak, op enkele bruggen en dijkjes na; grote delen zijn onverhard (zand, gras), maar er zijn toch ook enkele langere delen over asfalt bij.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route ging afwisselend door bos en langs akkers (het merendeel daarvan leek beplant te zijn met een laag plastic). Daarna wandelde ik een tijd over de oever van het Kanaal Bocholt-Herentals (ook wel Kempens Kanaal). Het kanaal wordt omzoomd door bomen (daar vooral/alleen Amerikaanse eik) en vaak ook nog een houtkant. Sint-Huibrechts-Lille,Neerpelt,Limburg,Lage Kempen,Kempen,Valleien van Dommel en Warmbeek,RLLK,TeutenVerder van het kanaal af kreeg ik vooral een agrarisch landschap te zien. Na het verlaten van het kanaal kwam ik geleidelijk aan in de bebouwde kom van St.-Huibrechts-Lille terecht (min of meer aan de rand daarvan ligt recreatiedomein De Bosuil waar het officiële startpunt van de wandelroutes is). In het oudere deel van het dorpscentrum liggen verschillende fraaie herenhuizen, de zogenaamde teutenhuizen. De Teuten waren rondtrekkende handelaars en ambachtslieden die van de 17de tot de 19de eeuw actief waren, een deel van hen was afkomstig uit het noorden van het huidige (Belgisch-)Limburg. Na het oversteken van het kanaal wandelde ik eerst even weer over de oever, daar beplant met platanen. Dan volgde een ommetje dat me eerst tussen de huizen bracht en vervolgens door beemden en een broekbosje in de buurt van de Warmbeek. De rest van de route ging voor het overgrote deel langs het kanaal. Op zich was het een mooi jaagpad langs de platanen, maar helaas lag er langs het jaagpad een smalle verharde weg waarover vrij veel auto's reden, een jammere zaak volgens mij. Het laatste stukje wandelde ik door het bos naar de verbindingsweg Kaulille – Hamont en aan de overkant ervan terug door het bos naar mijn startpunt bij de visvijver.

 

Conclusie:

6/10. Over het algemeen is het een rustige route, maar ze is wat te gewoontjes om hoog te scoren. Dat gecombineerd met het (sluip)verkeer langs het kanaal en een net wat te lang stuk door de bebouwde kom van St.-Huibrechts-Lille (alleen het oudste deel van de dorpskom is hier en daar wel de moeite) zorgt voor de 6/10.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.