05/11/2016

Lummen, zaterdag 5/11/2016.

Mijn wandeling van vandaag heeft dit jaar al enkele keren op mijn programma gestaan, maar pas vandaag kwam het ervan. Ik wandelde in de gemeente Lummen waar ik enkele wandelroutes combineerde.

 

Gegevens:

Afstand: 16,31 km, dat is inclusief een kleine wegvergissing en een of enkele korte afwijkingen van mijn geplande route.

Bewegwijzerd? Ik volgde een groot deel van de rode wandelroute (rode driehoek) van de Lummense parels en die combineerde ik met de gele route (gele zeshoek) die ik wel in de tegengestelde (niet-bewegwijzerde) richting stapte; de routes zijn slechts in een richting bewegwijzerd.

"Bron": website gemeente Lummen.

Start- en eindpunt: Ik startte bij de parkeerplaats bij het domein van de Duizendjarige Eik, Dikke Eikstraat t.h.v. nr. 53, Lummen. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij mijn vertrekpunt ligt bushalte Lummen Dikke Eikstraat, regelmatig bediend door lijn 91 en in de (school)spits ook door sommige ritten van lijn 35c. Een beter alternatief is de halte Lummen Frederickxstraat op ruim 200 m van de route, daar komen regelmatig de lijnen 90, 91 en 92 en in de (school)spits ook nog lijn 30, 35c en een variant van lijn 52. Een ander alternatief is het station van Schulen op ongeveer 800 m van de route; dat station wordt op weekdagen bediend door de L-trein Hasselt – Leuven en in het weekend en op feestdagen door de "IC"-trein Hasselt – Leuven – Antwerpen (een keer per twee uur).

Aard van de wegen: deels vlak, deels heuvelachtig (licht tot matig); grote delen zijn onverhard, maar er zitten ook enkele langere verharde stukken tussen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route wandelde ik tussen huizen en langs velden en weilanden. Daarna volgde een traject door bos en bosrand – helaas met de E314 altijd hoorbaar aanwezig – tot bij het gehucht Goeslaar. Daar wandelde ik tussen weilanden, velden en verspreide bebouwing. Wat verder belandde ik geleidelijk aan opnieuw in het bos. Dat bos ligt op en op de flanken van de Willekensberg, een zogenaamde getuigenheuvel. Na het bos stapte ik een tijdje door de bebouwing van de wijk Schalbroek en ook langs de rand van het domein van kasteel Het Hamel. Zo bereikte ik het Lummensbroek waar de Mangelbeek die ik een hele tijd volgde stroomt. Lummen,Limburg,Willekensberg,Lummense Parels,Kempen,HagelandIk wandelde door een landschap met vijvers (inclusief rietkragen, langs de watermolen Kleen Meulen, langs weilanden en hooilanden, hier en daar afgewisseld met bomen, struiken en bosjes. Na het verlaten van de Mangelbeek vervolgde ik mijn weg vooral tussen wei- en/of hooilanden ook nu weer met af en toe struiken of bosjes. Na een minder leuk stuk langs de N717 (gelukkig is er een van de weg gescheiden fietspad) vervolgde ik mijn weg door een soortgelijk landschap, al waren er nu wat meer bomen en struiken en door er al eens een akker op. Verderop zag ik ook populierenaanplantingen. Bij weer een kasteel (naam?) stak ik opnieuw de Mangelbeek over en wat verder bereikte ik het centrum van Lummen. Dat was niet meteen het fraaiste deel van de route, al is het Gemeenteplein (met kiosk) wel mooi. Na nog een iets te lange doortocht tussen de huizen wandelde ik door het bos tot bij de Kapel van de Beukenboom. Via nog enkele bospaden bereikte ik de E314, aan de overkant daarvan vervolgde ik mijn weg tussen velden, weilanden en bos(jes) tot aan het Domein van de Duizendjarige Eik. Dat domein bestaat uit knoteiken, een bloemenweide (naar verluidt want daarvan zie je in de herfst uiteraard niks) enz. Maar de ster van het domein is uiteraard de Duizendjarige Eik (een beschermd monument) die in feite om en bij de zevenhonderd jaar oud zou zijn. Verderop passeerde ik nog langs de Zoon van de Duizendjarige Eik die om en bij de vierhonderd jaar oud zou zijn. En daarna zat de wandeling erop.

 

Conclusie:

7/10. Minpunten: het verkeerslawaai van de E314 dat op delen van de route (heel) goed hoorbaar is en enkele te lange stukken tussen de huizen. Pluspunten: afwisseling, enkele fraaie stukken natuur (Lummens Broek, Domein van de Duizendjarige Eik, delen van de Willekensberg).

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.