01/11/2016

Maaseik en omgeving, dinsdag 1/11/2016.

Omdat ik vanavond nog verplichtingen heb, koos ik voor een wandeling dicht bij huis. Ik herhaalde een wandeling in de omgeving van Maaseik die ik in augustus 2011 al eens deed.

 

Gegevens:

Afstand: 15,6 km, dat is inclusief aan- en uitlooproute, de route zelf zou 14,2 km zijn, wat ongeveer zou moeten kloppen.

Bewegwijzerd? Ja, in beide richtingen, met een rode driehoek; de bewegwijzering is uitstekend.

"Bron": kennis van de streek en de website Wandelen in Limburg, daar kan je de GPS-track ook downloaden.

Start- en eindpunt: Ik pikte de route op bij het kruispunt van de Venlosesteenweg met de Maasweg in Maaseik. Officiële startpunten (met infobord) zijn er in Aldeneik bij de St.-Annakerk (Leugenbrugweg Maaseik) en bij de Mynekomplas (kruispunt Broekstraat – Herenlaakweg Maaseik). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: langs de route liggen enkele haltes van belbus 721. Een alternatief is de bushalte Maaseik Van Eycklaan op ruim 600 meter van de route; deze halte is het begin- en eindpunt van de min of meer regelmatig rijdende lijnen 11, 16, 45 en 302 en die worden aangevuld met enkele (school)spitslijnen.

Aard van de wegen: vlak, met uitzondering van een dijk hier en daar; vooral verharde wegen (asfalt, beton, klinkers, kasseien) met toch ook wel enkele grindwegen en overharde wegen en paden.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik pikte de route op aan de rand van Maaseik-centrum. De bebouwing daarvan loopt vrijwel naadloos over in die van Aldeneik, zij het dat daar wat meer protserige villa's te vinden zijn. Ik passeerde ook het Wijndomein Aldeneyck. Na de bebouwing volgde een rondje langs de Mynekomplas, een restant van de grindwinning. Deze plas is nu recreatiegebied (er wordt gevist en er ligt een trimparcours op de oever), toch voelen zich er ook redelijk wat vogels thuis net zoals de bever. De Bosbeek loopt ook deels langs de plas – ze mondt iets verder uit in de Maas. Maaseik,Heppeneert,Limburg,Kempen en Maasland,RLKM,RivierPark Maasvallei,Maasvallei,Maasland,MaaskantVoorbij de plas wandelde ik verder naar de kern van Aldeneik waar de bebouwing wat authentieker is. Tussen weilanden en bebouwing stapte ik terug richting centrum van Maaseik, maar daar kwam ik nog niet: de route ging door over een braakliggend terrein (tot in de jaren '90 (?) werd daar nog grind gewonnen) tot bij de Maas. Ik wandelde even over de dijk (de enige plaats op de route waar de Maas zichtbaar is). Vroeger liep de route daarna over de (smalle) dijkweg naar Heppeneert, maar nu is er tussen het dijkmuurtje en het naastliggende weiland plaats gemaakt voor een graspad, een goed initiatief. Over dat pad wandelde ik naar het gehucht Heppeneert, waarbij ik nu en dan zicht kreeg op de Zanderbeek. Bij de kerk van Heppeneert (bedevaartsoord O.-L.-Vrouw van Rust) verliet ik de dijk. Tussen velden en weilanden door begaf ik mij naar een uitloper van de bebouwing van Elen waarbij ik windmolen De Hoop passeerde. Daarna bestond de omgeving weer vooral uit weilanden en velden, met af en toe wat struiken, bomenrijen en enkele gebouwen. Het laatste deel van de wandeling ging door het centrum van Maaseik, deels door het historische centrum (o.a. langs – maar niet over – een restant van de stadswal en over de Markt – jammer genoeg grotendeels in gebruik als parkeerplaats).

 

Conclusie:

4/10. Vorige keer was ik iets positiever, maar ik denk dat dat vooral te verklaren is doordat het toen zomer was. Deze route gaat te veel over verharde wegen en te veel tussen vaak saaie bebouwing om echt goed te scoren en de betere stukken compenseren de mindere niet voldoende. Misschien zou het niet slecht zijn om hier en daar langs de veldwegen wat hagen of bomenrijen aan te planten.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.