22/10/2016

Wahlwiller en (ruime) omgeving, zaterdag 22/10/2016.

Vandaag wandelde ik in en vooral rond Wahlwiller. Als je die naam ziet staan, zou je denken dat het in Duitsland ligt, maar het is gewoon een plaats in het zuiden van Nederlands-Limburg in de gemeente Gulpen-Wittem.

 

Gegevens:

Afstand: 17,32 km. Volgens de routebeschrijving zou de route 16,5 km zijn, maar van mijn vertrekpunt naar de eigenlijke route en terug was het al (ongeveer) 160 meter en onderweg werd ik even in verwarring gebracht door het verschil tussen de routebeschrijving en de GPS-track. Bovendien zal de GPS hier en daar wel wat afwijkingen vertoond hebben.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn in de streek wel bewegwijzerde (wandel)routes en die worden in de routebeschrijving als referentie gebruikt.

"Bron": Wandelgids Zuid-Limburg, daar vind je o.a. een kaartje, de routebeschrijving en de GPS-track.

Start- en eindpunt: het officiële vertrekpunt is bij Café Viva Lanterne aan de Oude Baan 45, maar ik vertrok op de parkeerplaats achter de kerk bij het kruispunt van de President J.F. Kennedystraat met de Einderstraat in Wahlwiller. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: t.e.m. 10 december wordt de dichtstbijzijnde bushalte Wahlwiller (zo heet de halte ook) bediend door buslijn 50 (van maandag tot zaterdag vier keer per uur, op zon- en feestdagen twee keer per uur). Vanaf 11 december neemt Arriva de concessie over en die zullen Wahlwiller (onder voorbehoud) regelmatig bedienen met de lijnen 58 (schooldagen) en 350 (zoals lijn 50).

Aard van de wegen: echt vlak is het bijna nergens, het varieert van vals plat tot sterk heuvelachtig; grote delen van de route zijn onverhard, er zitten ook wat grindwegen en –paden in en er zijn ook verharde wegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route wandelde ik – soms door holle wegen of paden – tussen velden en weilanden, met hier en daar hagen, houtkanten, bomenrijen en losstaande bomen van Wahlwiller naar de rand van het gehucht Elzet. Door een soortgelijk landschap ging het daarna naar het volgende gehucht, Rott (of Roth). Ik vervolgde mijn weg langs de bosrand en even door het bos. Langs het bos lagen een wijngaard, akkers en weiland. De route flirtte een hele tijd met de bosrand, nu eens langs het bos, vervolgens even erdoor, maar dan kon ik eindelijk wat dieper het bos (het Vijlenerbos) in, Vijlenerbos,bos,Vijlen,Vaals,Nederlands-Limburghoewel ik onderweg even nog langs de bosrand stapte. Na het verlaten van het bos bereikte ik al vlug het dorp Holset. Vanaf daar was de omgeving weer zoals in het begin: een afwisseling van weilanden en akkers met tussendoor houtkanten, hagen, bomenrijen en losstaande bomen waarbij de paden of wegen af en toe hol waren. Onderweg kwam ik door het gehucht Harles, langs de rand van het dorp Vijlen en door het dorp Nijswiller. Van Nijswiller naar Wahlwiller volgde ik geruime tijd een weggetje over de bedding van de voormalige tramlijn Maastricht – Vaals.

 

Conclusie:

8/10. Een mooie route, maar de menselijke aanwezigheid is op enkele plekken net wat te groot en/of te nadrukkelijk om er een echte toproute van te maken, zeker omdat er geen echt opmerkelijke plekken op de route liggen.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.