15/10/2016

"Kempens Landgoed", Arendonk en Ravels, zaterdag 15/10/2016.

Vandaag wandelde ik op het wandelroutenetwerk Kempens Landgoed in Arendonk en Ravels.

 

Gegevens:

Afstand: 20,57 km. Normaal zou ik op 19,5 km moeten uitkomen, maar in het begin lette ik even niet goed op en zoals gewoonlijk wijkt de GPS wat af.

Bewegwijzerd? Ja, volgens het knooppuntensysteem en de bewegwijzering was vrijwel perfect.

"Bron": kaart Wandelnetwerk Kempens Landgoed van Toerisme Provincie Antwerpen. Op de website wandelknooppunt.be kan je ook je route uitstippelen en eventueel downloaden naar je GPS.

Start- en eindpunt: Ik dacht uit de kaart begrepen te hebben dat er in de buurt van knooppunt 1 een parkeerplaats was en ik verwachtte daar een soort officieel startpunt met infobord etc. Dat leek in de realiteit niet zo te zijn, maar misschien heb ik niet goed gekeken. In ieder geval startte ik in de buurt van De Lusthoven 88 in Arendonk. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in de buurt van mijn vertrekpunt ligt er op het eerste zicht geen halte, maar langs mijn route ligt wel de bushalte Arendonk Onder d'Eiken, regelmatig bediend door de lijn 430 en daarnaast rijden er ook nog wat spitslijnen.

Aard van de wegen: vlak; grote delen zijn onverhard (daar reken ik voor het gemak grindwegen ook bij), maar er zit ook een langer verhard deel tussen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik volgde de volgende route (knooppuntnummers): 1-89-7-90-91-99-33-35-17-16-15-14-12-11-8-7-6-3-4-1.

Na een aanloop door een uitgestrekt landbouwgebied (akkers) met wat bosjes ertussen bereikte ik de Gewestbossen van Ravels. Zoals uit de naam blijkt is dat een bos, met vaak brede dreven. Ik drong niet diep door in het bos en na het verlaten ervan kwam ik terecht in natuurgebied Kijkverdriet, al leek het me ook hier dat ik vooral aan de rand ervan bleef. Ik wandelde tussen velden, weilanden, langs bosjes en tussen houtkanten. Na een doortocht door een agrarisch gebied met verspreide bebouwing kwam ik bij het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Arendonk,Ravels,provincie Antwerpen,Kempen,Kempens Landgoed,Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten,kanaalDat kanaal volgde ik daarna gedurende een vijftal kilometer. Eerst is het aan beide zijden omzoomd door een smalle bosstrook, nadien worden die smalle stroken een groter bos om uiteindelijk in de buurt van Arendonk eerst plaats te maken voor akkers en nadien voor bebouwing. Dat was het minste, het saaiste deel van de route: eerst door/langs een rommelige mengeling van een bedrijventerrein en een woonzone en dan tussen verspreide bebouwing. De bebouwing werd geleidelijk minder dicht en na weer een van de voor de streek typische uitgestrekte akkerbouwgebieden kwam ik uit in het bosgebied Hoge Vijvers (waar overigens geen vijvers te zien waren). Ik doorkruiste kilometerslang dit prachtige en afwisselende bosgebied waar er hier en daar ook open stukken waren, kortom een bos zoals een bos hoort te zijn. Na het verlaten van het bos belandde ik weer in het landbouwgebied waar ik een twintigtal kilometer eerder mijn wandeling startte.

 

Conclusie:

8/10. Het bosgebied De Hoge Vijvers is prachtig, de Gewestbossen van Ravels zijn ook mooi net zoals het aangrenzende (natuur)gebied Kijkverdriet. Het vrij lange traject langs het kanaal wordt na een tijd misschien wel wat eentonig, maar het haalt de score niet echt sterk naar beneden, dat gebeurt wel bij de niet eens zo lange doortocht door de rand van Arendonk (een mengeling van bedrijventerrein en woonzone en vervolgens verspreide bebouwing).

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.