09/10/2016

Susteren en omgeving, zondag 9/10/2016.

Voor mijn wandeling van vandaag begaf ik mij naar de Nederlands-Limburgse plaats Susteren waar ik wandelde in het smalste stuk van Nederland en in het aangrenzende deel van Duitsland.

 

Gegevens:

Afstand: 15,61 km. De route zou 14,8 km zijn volgens mijn bron, maar in het begin heb ik even niet goed opgelet wat al meteen voor bijna een halve kilometer extra zorgde, de rest van de extra afstand zal wellicht te maken hebben met GPS-afwijkingen.

Bewegwijzerd? Nee, maar de bewegwijzering van de plaatselijke routes (o.a. wandelroutenetwerk) en de GR wordt wel als aanwijzing in de routebeschrijving gebruikt.

"Bron": website Wandelgids Zuid-Limburg, daar vind je een kaartje, een routebeschrijving en de GPS-track.

Start- en eindpunt: zoals (bijna?) alle wandelingen van deze bron, vertrok ook deze officieel bij een horecazaak, met name Koffiehuis IJzerenbos, maar ik vertrok op het nieuwe P+R-terrein (park and ride, een parkeerplaats dus) achter het station van Susteren (ligt pal naast de route). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: het station van Susteren ligt vlak naast de route en daar stopt twee keer per uur (een keer per uur op zon- en feestdagen de sprinter (= stoptrein) Maastricht Randwyck – Roermond. Bovendien is er een bushalte waar lijn 70 van Veolia Limburg stopt. Let op: vanaf half december gaat het openbaar vervoer in Nederlands-Limburg over naar een ander bedrijf, Arriva. Die zullen ook de stoptrein Maastricht – Roermond overnemen (zal dan ook zondags twee keer per uur rijden); de buslijn wordt vervangen door lijn 65 die dan tot in Maaseik, België zal rijden …

Aard van de wegen: zo goed als helemaal vlak; een mengeling van verharde en onverharde wegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route ging door en langs de bebouwde kom van Susteren. Daarna wandelde ik afwisselend tussen weilanden, velden en door bos ('t Hout) naar de rand van Nieuwstadt. Hierbij was eerst even de Roode Beek en vervolgens langere tijd de Vloedgraaf (een grotendeels gegraven waterloop die men deels wat natuurlijker gemaakt heeft) mijn gezelschap. Na de rand van Nieuwstadt stapte ik – eerst nog even langs de Vloedgraaf – tussen weilanden en velden tot aan de rand van de Duitse plaats Millen en daarna naar het volgende Duitse dorp, Isenbruch.Havert,Schalbruch,Selfkant,Nordrhein-Westfalen,Duitsland,akker Daar "mocht" ik even door de bebouwde kom wandelen en daarna ging het verder door open veld, langs een bosrand, een enkel weiland en hier en daar wat ruigtes naar Havert (nog steeds in Duitsland) – de Saeffeler Bach liep een tijd langs mijn pad. Na de doortocht door Havert vervolgde ik mijn weg door een uitgestrekt akkerbouwgebied naar Schalbruch. Voorbij de bebouwde kom kwam ik al vlug in Naturschutzgebiet Hohbruch, een gebied met nat grasland, omzoomd door bomenrijen en ook wel wat bosjes en ruigte. Bijna ongemerkt stak ik de Nederlandse grens over. Daar belandde ik in natuurgebied IJzerenbos, dat bestaat uit (loof)bos (deels broekbos) afgewisseld met grasland. Via een landbouwgebied (weilanden en akkers) en wat verspreide bebouwing kwam ik daarna opnieuw uit bij het aan de rand van Susteren liggende station.

 

Conclusie:

6/10. Het is niet direct een toproute die ik iedereen zou aanraden, maar als je in de omgeving woont of moet zijn en je wilt een wandeling maken, dan is deze route geen slechte keuze. Minpunten: enkele te lange stukken door/langs de bebouwde kom (vooral Susteren, Havert en Schalbruch) en wat veel asfalt. Pluspunten: afwisseling en enkele mooie stukken natuur.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.