05/10/2016

Burg-Reuland, woensdag 5/10/2016.

Ik geniet van een week vrijaf en ik koos vandaag voor een Ardennenwandeling, meer bepaald in de gemeente Burg-Reuland. Voor zover ik kon nagaan liep ik niet het risico om daar vandaag verward te worden met een everzwijn, ree, edelhert of iets dergelijks. Ik combineerde de routes Lascheid-Weweler-Reuland (vanaf hier voor het gemak route 1) en Harteknopf-Leishart-Malscheid (route 2) en ik verbond die met een zelf bedachte verbindingsroute.

 

Gegevens:

Afstand: 20,19 km, dat is inclusief zoekwerk en wegvergissingen. Route 1 zou volgens de kaart 6,9 km zijn en route 2 8,5 km, dat zou betekenen dat mijn wegvergissingen en zoekwerk goed zouden zijn voor 5,5 km en dat lijkt me wat veel.

Bewegwijzerd? Ja, route 1 met een blauwe liggende rechthoek (meestal oké, op enkele plekken wel aan vervanging toe) en route 2 met een rode liggende rechthoek (hier en daar onoordeelkundig geplaatst en het eerste/laatste stuk van de aan- en uitlooproute naar Malscheid is grotendeels onbewegwijzerd).

"Bron": wandelkaart Burg Reuland – Ouren (das Ourtal im Dreiländereck) van het NGI i.s.m. de Tourismusagentur Ostbelgien en de plaatselijke toeristische diensten.

Start- en eindpunt: ik startte bij het Kulturhaus van Burg-Reuland, Burg-Reuland 135, zowat de enige plaats in Reuland waar er openbare parkeerplaatsen zijn. Route 2 start eigenlijk in Malscheid, maar daar is er – zo te zien – amper parkeerplaats. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: Reuland wordt bediend door TEC buslijn 395, die rijdt niet op zon- en feestdagen en op andere dagen erg beperkt en daarnaast zijn er nog een of twee schoollijnen.

Aard van de wegen: heuvelachtig, zonder dat het heel steil wordt, maar soms moet je wel vrij lang klimmen of dalen; route 1 bestaat volledig uit verharde wegen, op route 2 is het in Malscheid verhard, de rest is grotendeels onverhard. De onverharde wegen zijn nergens echt moeilijk, hooguit modderig.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik begon met het eerste stuk van route 1. Dat bracht me van het centrum van Reuland (smalle weg, huizen tot bijna tegen de weg) naar Lascheid, voorbij het centrum van Reuland eerst tussen verspreide huizen langs het dal van de Ulf, vervolgens bijna onmiddellijk naar de tussen de weilanden verspreide bebouwing van Lascheid. Daar begon ik aan de verbinding naar route 2 en vervolgens aan route 2. Ik wandelde tussen weilanden door naar het bos. Reuland,Burg-Reuland,Oostkantons,Ostbelgien,provincie Luik,Ardennen,Belgische EifelIn het bos is er een open plek met een grote maïsakker. Dan volgde nog wat bos en waar de aan- en uitlooproute naar Malscheid begon interpreteerde ik een wat onoordeelkundig geplaatste wegwijzer fout, maar voor het totaalbeeld maakte dat niet veel uit: via het bos ging ik naar de bosrand en zo kwam ik tussen de velden (maïs) en wat verderop bij de huizen van Malscheid. Nadat ik voorbij de kapel van dat dorpje rechtsomkeer (of was het links?) gemaakt had, wandelde ik terug naar het bos. Via nu wel de correcte route vervolledigde ik de lus. Na het verlaten van het bos vervolgde ik mijn weg tussen velden en weilanden terug naar Lascheid. Ik doorkruiste de verspreide bebouwing van dat dorp en stapte daarna eerst over een winderige kam en daalde daarna af naar Weweler (mooi kerkje). Daarna daalde ik nog verder af naar het dal van de Our en de Ulf. Het laatste stuk van de route volgde ik de hoofdweg van de Our, door het dal van de Ulf terug naar Reuland.

Tip 1: als je deze twee routes combineert, begin je best in Malscheid, zo vermijd je dat je twee keer direct na elkaar hetzelfde niet zo interessante stuk moet doen. Hou er dan wel rekening mee dat er in Malscheid amper parkeergelegenheid is.

Tip 2: om niet twee keer volledig hetzelfde stuk te stappen van en naar Malscheid kan je op het punt waar je de lus vervolledigt niet rechtsaf gaan maar rechtdoor, buiten het bos neem je dan de eerste weg rechts die tussen de velden terug naar het bos gaat om dan via de bosrand bij een kapelletje terug op de eigenlijke route uit te komen.

 

Conclusie:

6/10. Er zijn mooie uitzichten, de routes zijn hoofdzakelijk relatief rustig, maar er zit te veel verharde weg in (de 1ste route volledig!) en echt bijzonder is het nergens.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

GPS-tracks: Lascheid-Weweler-Reuland en Harteknopf-Leishart-Malscheid, het verbindingsstuk tussen de twee routes zit er niet bij en de tracks zijn opgeschoond, zodat ze er misschien hier en daar wat vreemd uitzien.

Commentaren

Zelf in Burg-Reuland geweest wanneer ik de Vennbahn gedaan heb. Had de terugkeer naar Burg-Reuland niet beter geweest via de Vennbahn ipv de hoofdweg?

Gepost door: Ambigirl | 07/10/2016

Reageren op dit commentaar

Ja, nu je het zegt. Maar uiteindelijk was dat geen heel lang stuk. Ik vraag me nu wel af wat de ontwerper(s) van de routes bezield heeft om ze niet over het RAVeL-pad te sturen (zowel aan het begin als het einde) en in plaats daarvan de weg te volgen.

Gepost door: Wandelaar3680 | 07/10/2016

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.