03/10/2016

Reynaertland, Lokeren-Sinaai, maandag 3/10/2016.

Ik was al wel eerder in de provincie Oost-Vlaanderen geweest, maar gewandeld had ik er nog nooit (tenzij mijn geheugen me in de steek zou laten). Daar kwam vandaag verandering in: ik wandelde in het Waasland van Lokeren naar Sinaai.

 

Gegevens:

Afstand: 22,77 km.

Bewegwijzerd? De wandeling volgt deels streek-GR Reynaertland, bewegwijzerd met de min of meer bekende geel-rode bewegwijzering, de rest is niet bewegwijzerd.

"Bron": website Autovrij Wandelen, een site die zo te zien niet meer onderhouden wordt, daar vind je een routebeschrijving.

Start- en eindpunt: station Lokeren (Stationsplein) – station Sinaai (Stationswegel) (alternatief: station Belsele). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: beide stations liggen aan spoorlijn 59 Antwerpen – Gent en worden door verschillende treinseries aangedaan, het zou me wat te ver leiden ze hier allemaal te noemen (lees: geen zin om het nu nog eens op te zoeken), bovendien komen er aan het station van Lokeren ook nog ettelijke buslijnen van De Lijn.

Aard van de wegen: vlak, op een dijk of brug na; een mengeling van onverharde en verharde wegen, op enkele stukken kan je zelfs kiezen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

De route viel volgens mij uiteen in verschillende stukken. Het eerste stukje wandelde ik van het station van Lokeren in de richting van het centrum tot bij de Durme. Via een rustig oeverpad kwam ik bij een stadspark (?) en daarna terug tussen de huizen bij het (fiets)pad over de voormalige spoorlijn 77A.
Deel 2 van de route voerde me over de voormalige spoorlijn. Eerst liep die nog door de bebouwing van Lokeren, maar wat verder door de natuur, met name de Daknamse Meersen, een afwisselend gebied met hooilanden, bosjes, sloten, (knot)wilgen, enz. Dat gebied werd even onderbroken bij Daknam, maar daarna ging het verder tot aan de Spletterenbrug, de brug over de Moervaart.lokeren,daknam,waasland,oost-vlaanderen,daknamse meersenoervaart,stekense vaart,molenbeek,moervaartmeersen,gr,streek-gr,grootroutepad,autovrij wandelen
Het 3de deel van de route stapte ik geruime tijd over het onverharde pad op de oever van het kanaaltje (al lijkt het door het gekronkel meer op een rivier). De waterloop werd, zeker in het begin, omzoomd door de (Lokerse) Moervaartmeersen, een soortgelijk landschap als voornoemde Daknamse Meersen. Verderop kwamen er ook akkers in beeld en op de achtergrond wat bebouwing.
Bij de Sinaaibrug, een ophaalbrug, begon ik aan het 4de deel van de wandeling. Eerst deed het landschap nog even denken aan de Moervaartmeersen, maar daarna kwam ik in de bebouwing van Zwaanaarde terecht. Niet zo veel verder bereikte ik de Fondatie van Boudelo. Dit gebied bestaat uit een afwisseling van akkers, weilanden en bosjes. Het wordt doorkruist door grachten en (populieren)dreven. Ik wandelde door dit gebied tot ik de Stekense Vaart (of Kanaal van Stekene) bereikte.
Deel 5 van de route bracht me eerst over een deels overwoekerd (brandnetels) pad op de oever van de Stekense Vaart en daarna langs de Molenbeek (al lijkt die meer op een kanaal). De omgeving bestaat uit weiland/hooiland en akkers met hier en daar populierenaanplantingen en ook wel wilgen. Voorbij de Molenbeek duurde het niet lang of ik kwam uit in Puivelde.
Het 6de en laatste deel van mijn tocht was het minste. Vanaf Puivelde stapte ik door een gebied dat bij een blik op de kaart deels bebost leek te zijn. Nu stonden er wel bomen, maar ik wandelde bijna de hele tijd tussen twee omheiningen en op enkele plekken waren de bossen overduidelijk tuinen van villa's. Tussendoor was er een onderbreking in het "bos", daar was er iets dichtere bebouwing met ook wel akkers en weilanden. In de buurt van Belsele (?) kwam ik weer in de bebouwde kom, maar het laatste stukje van deze lange wandeling ging over een (fiets)pad tussen de spoorlijn en vooral weilanden naar het station van Sinaai.

 

Conclusie:

Een ruime 7/10. Er zitten mooie tot zelfs prachtige stukken in de route, zeker het traject langs het water (Moervaart, Stekense Vaart, Molenbeek), de Fondatie van Boudelo is vaak ook wel de moeite, net zoals de omgeving van de voormalige spoorlijn voorbij Daknam. Maar het gaat soms wat te lang tussen de bebouwing en vanaf Puivelde is het duidelijk minder.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

 

GPS-track: hier.

Commentaren

Heb eens goed je GPS-track bekeken en ik heb al veel stukjes afgestapt van deze wandeling. Het stukje bos na Puivelde kon me wel bekoren al kun je het niet vergelijken met een mooi natuurlijk bos.

Gepost door: Ambigirl | 04/10/2016

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.