01/10/2016

Nationaal Park Veluwezoom, zaterdag 1/10/2016.

Ik was nog nooit in (op?) de Veluwe (en dat is een streek in Nederland) geweest. Vandaag bracht ik daar verandering in. Op de website Wandelwiki vond ik een route getiteld Veluwezoom – Rozendaal – Terlet via de Loenermark naar de Posbank en die loopt voor het grootste deel door Nationaal Park Veluwezoom.

 

Gegevens:

Afstand: 23,9 km.

Bewegwijzerd? Nee.

"Bron": website Wandelwiki, daar vind je een kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: het parkeerterrein in de buurt van (volgens mijn bron) Terlet 4 in Rozendaal-Terlet, maar volgens mijn GPS ligt dat adres nog wat verder. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: ik ken de haltenaam niet (vergeten te kijken), maar er ligt zelfs een bushalte bij het parkeerterrein. Deze halte wordt bediend door lijn 191 van Syntus. Dit is wat men daar een kolibrielijn noemt en dat is gewoon een belbus.

Aard van de wegen: enkele stukken zijn zo goed als vlak, maar over het algemeen is de route licht tot matig heuvelachtig, zonder steile hellingen, maar met soms wel lange hellingen; het eerste deel is zo goed als volledig onverhard, het tweede deel kent een langer verhard stuk (fietspad) dat niet te vermijden lijkt, daarna volgt nog een lang verhard stuk, maar dat kan je vermijden via een naastliggend onverhard weggetje en het allerlaatste stuk stapte ik over de onverharde berm van een verharde weg.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ondanks de lenge kan ik deze route gemakkelijk vrij kort samenvatten. Of misschien is het juist dankzij de lengte: de details beginnen dikwijls toch wat weg te vallen als je over de vijftien of twintig kilometer gaat.heide,Terlet,Rozendaal,Gelderland,Nederland,Veluwe,Veluwezoom,nationaal park Hoe dan ook, ik wandelde door heide en heideachtige gebieden (heideachtig: het lijkt op heide, er groeit ook heide, maar grassen domineren of lijken dat te doen), met hier en daar wat losse bomen of bomen groepen. De heide wordt afgewisseld met bos (zowel naald als loofbos). Ik passeerde ook enkele kleinere weilanden en ik wam zelfs voorbij wat woningen.

 

Conclusie:

10/10. Een toproute met veel afwisseling, mooie bossen, schitterende heidegebieden. Als ik toch minpunten moet noemen: de snelweg die in het begin en aan het einde duidelijk aanwezig is en enkele wat te lange stukken verhard, vooral waar ze niet te vermijden zijn door een naastliggende weg te nemen.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Commentaren

Een gebied waar ik ook nog nooit geweest ben maar al heel lang op mijn to do-lijstje staat.

Gepost door: Ambigirl | 02/10/2016

Reageren op dit commentaar

Zeker doen, het is echt de moeite. Het kan wel wat 'toeristisch' worden hier en daar, tenminste dat was het gisteren toch op een bewolkte, frisse en licht regenachtige oktoberdag.

Gepost door: Wandelaar3680 | 02/10/2016

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.