24/09/2016

"Het Mergelland", Bassenge en omgeving, zaterdag 24/09/2016.

Net zoals vorige week volgde ik deze keer weer een originele wandeling en ook nu weer wandelde ik in Waals Haspengouw (Hesbaye), al leek het nu ook wel echt op Haspengouw. De route heet Het Mergelland en ze loopt in en rond Bassenge. Ik kende de streek al van eerdere wandelingen over plaatselijke routes, het leek me interessant om nu eens op een andere manier daar te stappen.

 

Gegevens:

Afstand: 16,45 km.

Bewegwijzerd? Nee.

"Bron": de website Originele wandelingen in België, daar vind je de routebeschrijving, een kaartje en de GPS-route.

Start- en eindpunt: de routebeschrijving start bij de kerk van Bassenge (Rue de la Paille), maar bij het gemeentehuis aan de Rue Royale 4 is er meer parkeergelegenheid, dus startte ik daar. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: Bassenge wordt min of meer geregeld bediend door de TEC-buslijnen 16 (niet op zon- en feestdagen) en 76 (dagelijks), daarnaast rijdt op weekdagen af en toe lijn 101 en op schooldagen passeren enkele ritten van lijn 39b van De Lijn zelfs in Bassenge.

Aard van de wegen: grotendeels licht tot matig heuvelachtig, de heel steile stukken zijn bijna altijd heel kort, behalve die ene keer in natuurreservaat Coteau du Tunnel en in de vallei van de Jeker (Geer) is het even zo goed als vlak; de route bestaat voor het overgrote deel uit onverharde wegen en paden met tussendoor toch enkele stukken asfalt. Hou er rekening mee (1) dat diverse wegen/paden over akkers lopen en dat veel boeren in deze streek de gewoonte hebben tijdens het bewerken van akkers de paden/wegen gewoon mee te nemen (met ploegen, zaaien, enz.) en (2) dat tijdens of na hevige of langdurige regenval de onverharde wegen en paden erg zwaar worden (er zal veel grond aan je schoenen blijven plakken).

 

Indrukken over de route/het landschap:

Na het verlaten van de bebouwde kom van Bassenge bleef ik eerst nog een tijdje dicht bij de bebouwing en de vrij drukke N618 lopen door een smal bosje. Aan de rand van Houtain-St.-Siméon verliet kwam ik in het open veld terecht. Vanaf daar wandelde ik grotendeels tussen uitgestrekte akkers met af en toe nog wat bomen of grotere struiken, maar die zijn vrij zeldzaam. Meer nog: de bermen (tenzij ze te steil zijn) en zelfs de weggetjes worden mee omgeploegd. Bassenge,provincie Luik,Hesbaye,Haspengouw,Droog Haspengouw,veld,akkerNa een eindje kwam ik bij het gehucht Hauts de Froidmont (Haccourt, gemeente Oupeye). Ik vervolgde mijn weg tussen de velden en langs een groeve. Via een mooie holle weg kwam ik nabij Wonck bij een van de aders van de omgeving: goederenspoorlijn 24. Een deels overwoekerd spoor voerde me naar en door natuurreservaat Coteau du Tunnel (boven op een spoorwegtunnel), een mooi gebied met o.a. kalkgraslanden. Daarna ging het opnieuw overwegend tussen velden, met af en toe een bosje of wat weiland naar de vallei van de Jeker (ter plaatse Geer). Ik stapte een tijdje door de vallei waar er overwegend weilanden liggen, maar ook struikgewas en populierenplantages komen voor. Via een klein bosje kwam ik aan de rand van Wonck. Daar verliet ik de vallei. De rest van de route wandelde ik opnieuw overwegend tussen velden, af en toe langs (of zelfs door) een weiland, met tussendoor enkele holle wegen (met struiken en bomen). Net voor ik weer in Bassenge aanbelandde volgde nog een heel steile afdaling door een bosje.

 

Conclusie:

9/10. Voor een gebied dat gedomineerd wordt door de landbouw is dit een afwisselende route. Er zijn mooie uitzichten, rustige paden, enz. Minpunten: vrij veel sluikstorten en zwerfvuil, quadrijders/wildcrossers verstoren de rust hier en daar en in het begin is de N618 net wat te hoorbaar nabij.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.