17/09/2016

"Naar de rotsen van Marche-les-Dames", zaterdag 17/09/2016.

Deze keer wandelde ik nog maar eens een van de originele wandelingen, met name de route "Naar de rotsen van Marche-les-Dames" ten noord-oosten van Namen op de rand van Waals Haspengouw (Hesbaye), al deed het meer aan de Condroz denken (en veel mensen die niet vertrouwd zijn met de Belgische geografische streken zullen het wel onder de - foute - noemer "Ardennen" plaatsen).

 

Gegevens:

Afstand: 12,71 km, dat is inclusief wat zoekwerk en een tweetal wegvergissingen (de GPS wil al eens haperen onder de bomen of in een kloof); volgens de website is de route 11 km lang.

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn wel bewegwijzerde routes in de streek.

"Bron": website Originele wandelingen in België, daar vind je de routebeschrijving (inclusief kaartje) en de GPS-track.

Start- en eindpunt: bij de kerk, Rue de l'Église de Boninne, Boninne (Namen). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: Boninne wordt van maandag tot zaterdag (uitgezonderd feestdagen) geregeld (maar niet heel vaak) bediend door TEC-buslijn 17 en dagelijks (maar vrij beperkt) door lijn 40. In Marche-les-Dames is er een treinstation (op lijn 125) dat bediend wordt door de L-trein Luik – Namen (op weekdagen een keer per uur, in het weekend en op feestdagen een keer per twee uur), maar dat stationnetje ligt op enige afstand van de route en door het reliëf is het niet zo voor de hand liggend om een verbinding met de route te maken.

Aard van de wegen: heuvelachtig met enkele heel steile stukken (er is op enkele stukken zelfs een touw aangebracht), maar toch ook enkele stukken die zo goed als vlak zijn; grotendeels onverhard, alleen in het begin en op het einde zit er (hetzelfde) verharde traject en tussendoor is er een stukje van een kleine driehonderd meter asfalt. Hou rekening met enkele deels tot volledig overgroeide stukken en een pad dwars over een akker (wordt naar verluidt mee omgeploegd), enz.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het allereerste stukje van de route wandelde ik langs de rand van de bebouwde kom van Boninne. Dat werd gevolgd door een traject langs en door weilanden, bos(jes) en akkers. Daarna was het geruime tijd al bos wat de klok sloeg, al kwam ik enkele keren wel tot bij de rand. Boninne,Namen,provincie Namen,Hesbaye,Haspengouw,wolkenIk wandelde o.a. door een prachtig kloofje, langs de bovenkant van de rotsen langs de Maas (prachtige panorama's), o.a. langs de plek waar koning Albert I verongelukt is (de bovenkant van die plaats althans). Naar het einde toe worden de bossen weer afgewisseld met weilanden en akkers. Het allerlaatste stukje is hetzelfde als het eerste.

 

Conclusie:

10/10. Weer een echte toproute met weinig bebouwing, bijna volledig onverhard, prachtige uitzichten, veel afwisseling. Als ik toch minpunten moet noemen: op veel plaatsen dringt het verkeerslawaai door.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Commentaren

Weer een mooie wandeling. Alleen al voor het zicht op de Maasvallei lijkt het me al de moeite.

Gepost door: Ambigirl | 24/09/2016

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.