10/09/2016

Wandelnetwerk "de Merode", omgeving Langdorp en Herselt, zaterdag 10/09/2016.

Deze keer wandelde ik nog eens op het Wandelnetwerk de Merode, meer bepaald in en rond Langdorp en Herselt.

 

Gegevens:

Afstand: 18,96 km. Als ik op de kaart de tussenafstanden optel kom ik uit op 18 km, het verschil met de GPS-afstand is m.a.w. verwaarloosbaar.

Bewegwijzerd? Ja, volgens het knooppuntensysteem. De bewegwijzering is goed, al is ze soms wat onoordeelkundig geplaatst (half achter een struik of te ver voorbij een splitsing bijvoorbeeld) en af en toe is men wat te zuinig geweest.

"Bron": wandelkaart en folder "Wandelnetwerk de Merode" van Toerisme Provincie Antwerpen i.s.m. de andere betrokken provincies, de gemeentebesturen en de VLM. Je kan de route ook uitstippelen via de website Wandelknooppunt.be (die routes kan je dan ook downloaden naar je GPS).

Start- en eindpunt: bij de Heimolen, Windmolenstraat, Langdorp-Gijmel (Aarschot). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: in de buurt komen zo te zien geen geregeld rijdende bussen, maar wel belbussen 707 en 708. Maar Langdorp heeft ook een treinstation op lijn 35 (Hasselt – Leuven), dat wordt door de week bediend door de L-trein Hasselt – Leuven (ieder uur) en in het weekend en op feestdagen door de IC-trein Hasselt – Leuven – Antwerpen (iedere twee uur) – het station ligt wel op ongeveer 2 km van de route via het wandelroutenetwerk en op iets minder dan 2 km via de kortst mogelijke weg.

Aard van de wegen: grotendeels zo goed als vlak, er zit een heuvelrug in die vooral omhoog behoorlijk pittig is; een afwisseling van verharde en onverharde wegen en paden (waarbij ik grind gemakshalve als onverhard beschouw). Opmerking: op de kaart wordt aangeduid welke paden/wegen verhard zijn en welke onverhard, maar dat klopte lang niet altijd.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Mijn traject (knooppuntnummers): 259 – 255 – 409 – 415 – 155 – 262 – 210 – 211 – 399 – 398 – 160 – 265 – 65 – 230 – 258 – 256 – 259.

Mijn route bestond eigenlijk uit twee lussen. Ik vertrok bij de Heimolen (die haar naam niet gestolen heeft, ze ligt aan de rand van een klein heidegebied). Via bos(rand), een enkele akker en wat verspreide bebouwing wandelde ik naar de vallei van de Demer en de Grote Laak. In die vallei (de Demer is trouwens nergens zichtbaar, die ligt te ver van de route daarvoor; de Grote Laak, een modderig stroompje nu, kreeg ik wel te zien) stapte ik tussen grasland, populierenaanplantingen en (broek)bosjes. Daarna maakte ik de lus af langs verspreide bebouwing, wat landbouwgrond en bos (helaas met bebouwing).Langdorp,Aarschot,Demervallei,de Merode,Brabant

De tweede lus voerde me te vaak tussen de bebouwing door, soms verspreid, soms wat meer geconcentreerd (o.a. een soort wijk van soms kitscherige chalets en buitenverblijven). De bebouwing werd gelukkig afgewisseld met bos(jes), velden en weilanden. Heel even werd het echt mooi, met name bij het natuurgebied Langdonken, een moerassig gebied. Bij de Herseltse Beek verliet ik het natuurgebied. De rest van de route wandelde ik opnieuw tussen velden, weilanden, bos(jes) en verspreide bebouwing. Naar het einde toe werd het bos even wat heideachtig waardoor ik toch op een wat positievere noot kon eindigen.

 

Conclusie:

4/10. Het is heel lang geleden of misschien zelfs nog nooit gebeurd dat ik een onvoldoende moest geven, maar nu kon ik echt niet anders. Ja, er zitten enkele behoorlijke tot zelfs mooie stukken in (natuurgebied Langdonken), maar voor het overgrote deel is de omgeving gewoontjes tot saai. Er is te veel bebouwing (zelfs in het bos), te veel verharde weg (deels te verwachten en ingecalculeerd, maar als dan sommige delen die volgens de kaart onverhard zijn ook nog verhard zijn … - het omgekeerde kwam ook een keer voor trouwens).

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.