03/09/2016

Nationaal Park Hoge Kempen - Pietersheim (Lanaken en omgeving), zaterdag 3/09/2016.

Ik dacht vandaag geen tijd te hebben voor een wandeling, maar mijn verplichtingen waren wat vlugger achter de rug dan gedacht. Dus besloot ik om toch nog een relatief korte wandeling te maken niet al te ver van huis. Ik koos voor het Nationaal Park Hoge Kempen, meer bepaald het wandelgebied Pietersheim waar ik enkele routes combineerde. De meeste zo niet alle paden heb ik al minstens een keer eerder bewandeld, niet noodzakelijk in dezelfde combinatie en zo te zien telkens in de andere richting.

 

Gegevens:

Afstand: 13,5 km wat een weinig meer is dan de opgetelde tussenafstanden op de kaart.

Bewegwijzerd? Ja, deels met een rode driehoek en deels met een gele zeshoek, maar deze routes lopen overal samen met een of twee andere routes.

"Bron": een verouderde wandelkaart (al zijn de routes amper gewijzigd, zo te zien) van wandelgebied Pietersheim, een onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen. De routes zijn ook terug te vinden op de (vernieuwde) website Wandelen in Limburg.

Start- en eindpunt: Ik vertrok bij de Instapplaats Campus St.-Barbara, parkeerterrein tegenover de toegangsweg naar het ziekenhuis aan de Bessemerstraat in Lanaken. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: op de ziekenhuiscampus ligt de bushalte Lanaken ZOL Campus St.-Barbara die geregeld (zij het vrij beperkt op zon- en feestdagen) bediend wordt door lijn 45 (de tak naar Maastricht).

Aard van de wegen: deels heuvelachtig (met ofwel korte en steile hellingen ofwel lange en geleidelijke hellingen), deels zo goed als vlak; grotendeels onverhard.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route wandelde ik grotendeels door het bos. Af en toe zijn er wel wat meer open stukken (al dan niet relatief recent open gekapt) en daar kon ik hier en daar wat heide zien. Aan de overzijde van de Daalbroekstraat ging het bos nog even door, maar uiteindelijk bereikte ik een eerste heidegebied, maar dat raakte ik maar even aan. Na nog een stukje bos stapte ik een langere tijd langs de rand van de Vallei van de Zijpbeek (of Ziepbeek en dat geeft ook de correcte uitspraak weer), een (deel van een) natuurreservaat dat bestaat uit een nat heidegebied langs de Zijpbeek (waar naast de heide de heerlijk ruikende gagel opvalt). heide,Rekem,Neerharen,Lanaken,Limburg,Hoge Kempen,Kempens Plateau,Nationaal Park Hoge Kempen,Kempen,Kempen en MaaslandHeel even doorkruiste ik het gebied waarbij ik de beek overstak. Daarna vervolgde ik mijn weg langs de rand van de heide en daarna door het bos. Opnieuw aan de overzijde van de Daalbroekstraat kwam ik bij de Neerharerheide uit, net zoals de vergelijkbare Vallei van de Zijpbeek is dit een nat heidegebied. Ook hier blijft de route aan de rand van het reservaat. Via een stuk bos bereikte ik dan een droog heidegebied (enigszins verbost, maar de schapen die er grazen zullen daar wel wat verandering in brengen, lijkt me). De rest van de route wandelde ik door het bos (hoewel even langs de rand van een weiland) terug naar mijn beginpunt.

 

Conclusie:

9/10. Positief is dat de route grotendeels onverhard is, er weinig bebouwing voorkomt, er wel wat afwisseling in zit en de Zijpbeekvallei is prachtig. Negatief: het verkeerslawaai van de N77 dringt hier en daar wel door en sommige stukken kunnen wat eentonig worden. Het blijft jammer dat de routes bijna overal aan de rand van de heidegebieden blijven. Aan de ene kant is dat wel begrijpelijk (het gaat om kwetsbare gebieden, neem ik aan), maar toch. Zo te zien zijn sommige van die stukken die gemeden worden door de bewegwijzerde routes voorlopig (?) wel toegankelijk. Aan wie een topografische kaart van de streek heeft zou ik toch aan willen raden waar het mag wat dieper in de heidegebieden door te dringen (met respect voor de natuur) nu het nog mag (iets wat ik bij mijn vorige bezoek aan dit gebied ook gedaan heb).

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Commentaren

Ik was dit weekend ook in Limburg. Niet echt voor te wandelen maar om te geocachen maar toch mooie gebieden ontdekt: Solterheide (al hebben we niet veel heide gezien, enkel bos) in de buurt van Meeuwen-Gruitrode en Connectera bij Maasmechelen.
Jammer dat deze provincie zo ver ligt maar met de GR 561 zou ik ook nog een deel moeten verkennen al zal dat met de kortere dagen in het verschiet waarschijnlijk pas voor volgend jaar terug zijn.

Gepost door: Ambigirl | 15/09/2016

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.