28/08/2016

Stoumont (en omgeving), zaterdag 27/08/2016.

Vorige week had ik geen tijd om te wandelen en het is heel erg waarschijnlijk dat het er volgende week ook niet van zal komen. Vandaar dat ik vandaag (zaterdag 27/08) de hitte trotseerde en koos voor een originele wandeling in en rond Stoumont.

 

Gegevens:

Afstand: 16,35 km.

Bewegwijzerd? Nee, maar op het grondgebied van de gemeente Stoumont zijn er wel diverse bewegwijzerde routes te vinden.

"Bron": website Originele wandelingen in België, daar vind je een routebeschrijving met kaartje en de GPS-route.

Start- en eindpunt: het officiële startpunt is de kerk van Stoumont, maar ik vertrok een kleine tweehonderd meter verder bij het Office du Tourisme aan de Route de l'Amblève 45 in Stoumont. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: Stoumont wordt alleen bediend door TEC-buslijn 142 en de halte die het dichtst bij het vertrekpunt ligt is Stoumont Église. Deze buslijn rijdt dagelijks, maar niet al te vaak (op zon- en feestdagen zijn er bijvoorbeeld twee ritten per dag per richting).

Aard van de wegen: heuvelachtig (van vals plat tot steile hellingen), alleen een deel van het pad langs de Amblève is min of meer vlak; bijna volledig onverhard, alleen in het centrum van Stoumont is er een langer verhard traject.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Ik kon al vrij vlug de bebouwde kom van Stoumont verlaten. Het eerste stukje van de route ging tussen weilanden met nog wat verspreide bebouwing en gelukkig op een hete dag als vandaag (al viel het in de Ardennen gelukkig wat beter mee) waren er eveneens nog bomen en struiken. Daarna stapte ik geruime tijd door het bos en ook wel af en toe langs de bosrand. Enkele kleinere beekjes vervolledigden het geheel. Via de Ruisseau de Targnon bereikte ik de vallei van de Amblève. Eerst wandelde ik aan de rand van de vallei, waarbij ik de rivier slechts in de verte kon zien. Daarna kwam ik een hele tijd vrij dicht bij de Amblève te wandelen. Het pad dat ik volgde was wel een in onbruik geraakt pad dat bijna volledig dichtgegroeid was: ik wandelde door een soort jungle Stoumont,provincie Luik,Ardennen,overgroeid pad,oeverpad,Amblèvevalleimet manshoge begroeiing (en ik ben bijna twee meter …), waaronder een heleboel brandnetels (die ik nu nog kan voelen …). Geleidelijk aan werd het pad beter begaanbaar. Ik volgde nog een hele tijd de rivier die nu weer op enige afstand van het pad stroomde. In de buurt van een mooi spoorwegviaduct klom ik de vallei uit. Op een open stuk kon ik in de verte La Gleize zien liggen en een heel stuk dichterbij lag heet kasteel van Froidcour. Daarna wandelde ik weer een lange tijd door het bos, eerst heel lang over het schitterende Corniche-pad, een pad dat in de flank van de vallei van de Amblève loopt. Na dit prachtige pad volgde nog een traject door en tussen weilanden terug naar het centrum van Stoumont.

 

Conclusie:

10/10, een echte toproute met veel bos, mooie paden, weinig bebouwing, weinig verharde weg en ondanks het vele bos toch afwisselend.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Commentaren

De Amblève vallei is voor mij nog onbekend terrein maar eind September komt hier verandering in. 10/10 voor een wandeling, dat moet echt wel een toppertje zijn. Eentje voor te onthouden!

Gepost door: Ambigirl | 30/08/2016

Reageren op dit commentaar

De Amblèvevallei heeft heel wat mooie (wandel)plekjes, ieder rechtgeaard wandelaar zou er toch minimaal een keer gewandeld moeten hebben volgens mij.

Gepost door: Wandelaar3680 | 31/08/2016

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.