15/08/2016

"Drie Eigen": Neeritter - Ittervoort - Kessenich, maandag 15/08/2016.

Ik had eigenlijk niet echt een wandeling gepland vandaag, maar omdat mijn verplichtingen in de voormiddag niet uitgelopen waren, had ik toch tijd voor een korte wandeling – het was toch te mooi weer om thuis te zitten. Bijgevolg ging ik op herhaling in het wandelgebied Kessenich en de Drie Eigen van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, deelgebied RivierPark Maasvallei met vertrek in het Nederlandse dorp Neeritter (praktisch op de Belgische grens).

 

Gegevens:

Afstand: 7,58 km en dat is mijn kortste wandeling van dit jaar tot nu toe (gewoonlijk spaar ik die voor de winter).

Bewegwijzerd? Ja, met een blauwe ruit; de bewegwijzering is in beide richtingen aangebracht.

"Bron": website Wandelen in Limburg.

Start- en eindpunt: het Krekelbergplein in Neeritter (gemeente Leudal) in Nederlands-Limburg. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: op het plein ligt de bushalte Neeritter Krekelbergplein en daar komen de buslijnen 73, 84 (alleen op weekdagen) en 190 (niet op zon- en feestdagen) van Veolia Limburg. Vanuit België zou je ook vanuit Kessenich kunnen vertrekken (belbus 720), maar hou er dan wel rekening mee dat deze route langs de rand van het dorp loopt en je dus een aanlooproute moet inplannen.

Aard van de wegen: zo goed als vlak, alleen van en naar het Vijverbroek is er een klein niveauverschil; langs de Itterbeek en in het Vijverbroek gaat het over onverharde weggetjes en paden (hoewel het nu niet het geval was, weet ik van vorige keren dat het daar erg modderig kan worden), voor de rest gaat het bijna uitsluitend over verharde wegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route bracht me door het vrij mooie dorp Neeritter (ik passeerde enkele fraaie oude huizen, de St.-Lambertuskerk en de Armenmolen, een watermolen op de Itterbeek). Voorbij de watermolen wandelde ik even in de buurt van de beek door verruigd grasland. Bij de volgende watermolen, de Schouwsmolen verliet ik de beek. Neeritter,Ittervoort,Leudal,Kessenich,Kinrooi,Limburg,Nederlands-Limburg,Drie Eigen,Vijverbroek,Itterbeek,Armenmolen,Schouwsmolen,Borgitter,Maasland,Maasvallei,RivierPark Maasvallei,Kempen en Maasland,RLKM,wandelen,wandelingHet saaiste deel van de route bracht me vervolgens via een (rustige) verbindingsweg naar het centrum van Ittervoort. Daar stak ik de N273 (ter plaatse bekend als de Napoleonsweg) over en zo kwam ik aan de rand van het Vijverbroek. Dit is een oude (en drooggevallen) Maasarm en is nu een moerassig natuurgebied. Het bestaat deels uit broekbos en deels uit nat grasland. Na mijn doortocht door dit prachtige gebied wandelde ik grotendeels langs velden, maar ook even langs de rand van de bebouwde kom van Kessenich. Een eindje verder, ongeveer op de Belgisch-Nederlandse grens, ligt het kasteel Borgitter. Ik wandelde langs het kasteel en enkele (oorspronkelijk?) bij het kasteel horende huizen. Voorbij het domein kwam ik weer in de bebouwde kom van Neeritter.

 

Conclusie:

7/10. Het gebied langs de Itterbeek tussen Neeritter en Ittervoort en het Vijverbroek zijn echt wel mooi, maar de rest is gewoontjes tot saai, het is wel zowat overal vrij rustig.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.