13/08/2016

Brunssummerheide (en omgeving), zaterdag 13/08/2016.

Het zuiden van Nederlands-Limburg roept bij velen vooral beelden op van heuvels met kleine pittoreske dorpen, weilanden, bosjes, enz. Misschien minder bekend is dat er daar ook een vrij groot gebied is met bos en heide en dat in een toch verstedelijkte omgeving (Parkstad Limburg genaamd). Dat gebied is de Brunssummerheide en daar wandelde ik vandaag.

 

Gegevens:

Afstand: 15,92 km. Volgens mijn bron is de route 15,5 km, maar ik ben enkele keren licht afgeweken van de route, soms bewust, soms door een wegvergissing (dat kan ook met de GPS in de hand gebeuren natuurlijk).

Bewegwijzerd? Nee, maar er zijn heel wat bewegwijzerde routes in de streek en die worden in de routebeschrijving ook als richtlijn gebruikt.

"Bron": website Wandelgids Zuid-Limburg, daar vind je de routebeschrijving, een kaartje en de GPS-track.

Start- en eindpunt: bij Manège Brunssummerheide aan het einde van de Ouverbergstraat (nr. 2?) in Brunssum (NL). Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de bushalte die het dichtst bij mijn vertrekpunt ligt is de halte Brunssum Langeberg op net geen 2 km en bediend door de lijnen 36 en 37 (beide bedienen deze halte niet op zon- en feestdagen) van Veolia Limburg. Een alternatief is de wandeling starten bij het kruispunt van Exdel en Vlekkenkamp in Landgraaf-Nieuwenhagen, met op bijna 1,5 km de bushalte Landgraaf Raadhuis en deze halte wordt bediend door lijn 22 van Veolia Limburg.

Aard van de wegen: licht tot matig golvend; enkele stukken van de route zijn verhard, maar voor het grootste deel wandel je over onverharde wegen (soms los zand en uítstekende boomwortels) en paden en over grindwegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste stuk van de route wandelde ik afwisselend door bos en (bloeiende) heide, al is er ook een moerassig stuk in de buurt van de Roode Beek en niet eens zoveel verder ook een vrij grote zandverstuiving. Bij die zandverstuiving is er ook een vennetje (?) en dat was vandaag (en vermoedelijk altijd bij mooi weer) in gebruik als een soort strand en hondenzwembad. Na een traject door bos en heide volgde een lus die me afwisselend door en langs bossen, velden en weilanden bracht, met ook nog een kort stuk langs de rand van de bebouwde kom van Landgraaf-Nieuwenhagen. Brunssummerheide,Brunssum,Nederlands-Limburg,heideWat verder stapte ik door een overblijfsel van de zogenaamde Landgraaf (waarnaar de gemeente Landgraaf genoemd is): een oude verdedigingslinie van twee aarden wallen (oorspronkelijk begroeid met vrijwel ondoordringbare doornstruiken) met tussenin een droge gracht (graaf betekent in sommige Limburgse dialecten gracht, vandaar de naam wellicht); die droge gracht vormt nu een smalle holle weg. Niet zo ver voorbij de Landgraaf passeerde ik een grote zandgroeve. Voorbij de groeve begon ik weer aan een tocht door bos en heide. Op de heide kwam ik nog langs wat bebouwing (een pannenkoekenhuis en een sterrenwacht) en verderop ligt er nog een mooi ven. In het bos ligt er een vrij grote vijver die het overblijfsel is van de bruinkoolontginning. Vrij kort na het oversteken van de Roode Beek kwam ik opnieuw aan bij de manège.

 

Conclusie:

10/10, een afwisselende route door mooie natuur en dat je in een verstedelijkte omgeving toch bijna 16 km kan wandelen zonder veel bebouwing tegen te komen en geen grote wegen is een heel groot pluspunt. Ik wil toch twee minpunten aanhalen: er was hier en daar toch zwerfvuil te bespeuren, maar vooral het feit dat er veel loslopende honden waren op de Brunssummerheide ondanks dat aan zowat alle toegangen tot het natuurgebied vermeld stond dat honden aangelijnd moesten zijn (ik heb niks tegen honden trouwens).

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.