31/07/2016

"Horizonroute", Boshoverheide en Loozerheide (Weert, NL), zaterdag 30/07/2016.

Wegens andere verplichtingen had ik gisteren slechts tijd voor een korte wandeling (want de weersvooruitzichten voor vandaag deden me al vlug besluiten af te zien van een wandeling op zondag). Ik koos voor een route die de ontwerper Horizonroute genoemd heeft; ze loopt in het buitengebied van de Nederlands-Limburgse gemeente Weert.

 

Gegevens:

Afstand: 8,7 km. Mijn bron spreekt van 8,1 km, maar ik zag dat de GPS-track veel rechtlijniger liep dan de meeste paden.

Bewegwijzerd? Nee.

"Bron": website Limburg in beeld: dat is een gratis online tijdschrift over natuur in Belgisch- en Nederlands-Limburg. Om het te kunnen lezen en de kaartjes en GPS-tracks van de wandelroutes te kunnen dowloaden moet je je wel registreren.

Start- en eindpunt: het parkeerterrein aan de Tracheeweg (bij de spoorlijn Hamont – Weert) in Weert-Boshoven, Nederland. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte is Weert op ongeveer 1,5 km van mijn startpunt; deze halte wordt bediend door lijn 173 van Hermes (regio Eindhoven).

Aard van de wegen: vlak tot licht golvend; deels verhard (een asfalten fietspad en het betonnen dubbelrichtingsfietspad langs de N564), voor de rest onverhard met vrij veel mul zand.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Het eerste deel van de route wandelde ik door de Boshoverheide. Dit gebied is deels een bos met enkele plukjes heide (die al begint te bloeien) en deels een open heide(achtig) gebied met hier en daar wat bomen. Het meer open gebied grenst aan het terrein van de zinkfabriek in het nabije Budel. Door de vervuiling kon (kan?) er niet zoveel groeien en dat was de redding voor de heide. Er zijn ook enkele grote zandverstuivingen. Let op: de Boshoverheide is (deels?) in gebruik als militair oefenterrein (tanks) – ik kon er nu niks van merken, maar de borden zijn duidelijk. Desondanks is het vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Boshoverheide,Boshoven,Weert,Nederlands-Limburg,heide,Kempen-Broek,Grenspark Kempen-BroekOpmerkelijk in het gebied zijn ook de prehistorische grafheuvels, al zouden die zonder informatiebordjes niet opvallen. Tussen de Boshoverheide en de aangrenzende Loozerheide ligt een opvallende aarden wal. Die maakte deel uit van de Nederlandse landsverdediging in de aanloop naar de tweede wereldoorlog. De wal hield mij niet tegen en ik stak over naar de Loozerheide. Dit is lang gedeeltelijk een landbouwgebied geweest (velden, weiland, populierenaanplantingen) maar dat deel is ook teruggegeven aan de natuur. Ik wandelde langs een ven, door ruigte/verwilderd grasland en er zijn ook wel struiken en bomen. Dan volgt het minste stuk van de route: 900 meter langs de N564. Die weg loopt parallel aan de Zuid-Willemsvaart. Hierna kwam ik opnieuw in de Boshoverheide, die ook hier weer deels uit bos en deels uit heide bestaat. Al wandelde ik ook even langs de achterkant van een bedrijventerrein.

 

Conclusie:

9/10. Het grootste minpunt is het 900 m lange stuk langs de N564 – je wandelt daar wel over het van de weg gescheiden dubbelrichtingsfietspad, maar toch …; zonder dat stuk zou deze route 10/10 krijgen. Voor de rest is het een prachtige route. Jammer genoeg is er geen verbinding mogelijk met de aan de overzijde van de Zuid-Willemsvaart gelegen natuur, een brug voor voetgangers en fietsers al of niet in combinatie met een ecoduct zou volgens mij welkom zijn.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.