23/07/2016

'Dagstapper' Postel-Retie-Postel, zaterdag 23/07/2016.

Ik wandelde nog eens een dagstapper van de Grote-Routepaden, met name de dagstapper Postel – Retie – Postel.

 

Gegevens:

Afstand: 25,61 km. Volgens mijn bron zou het 25 km moeten zijn, dat klopt dus ongeveer.

Bewegwijzerd? Delen van de route zijn bewegwijzerd als grootroutepad, met name GR 565 (Sniederspad), met de bekende rood-witte tekens; delen zijn bewegwijzerd als streek-GR, met name streek-GR Mol-Om, met geel-rode tekens; enkele routedelen zijn niet bewegwijzerd.

"Bron": de GR-website; daar kan je een korte omschrijving van de routes lezen en de GPS-track downloaden.

Start- en eindpunt: de abdij van Postel, Abdijlaan in Mol-Postel. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: bij mijn vertrekpunt is er – voor zover ik kan nagaan – in de verste verte geen bushalte te bespeuren. Maar de route komt ook langs de Markt in Retie waar de bushalte Retie Markt ligt en die wordt regelmatig aangedaan door buslijn 430 en door enkele (school)spitslijnen.

Aard van de wegen: vlak; een mengeling van verharde wegen, grindwegen en onverharde paden/wegen.

 

Indrukken over de route/het landschap:

Na mijn vertrek bij de abdij van Postel (een drukke toeristische trekpleister) wandelde ik eerst afwisselend door en langs bossen en velden, al was er ook een relatief klein stuk (herstelde?) heide. Wat verder bereikte ik natuurreservaat De Ronde Put. Ik wandelde daar naast en door een nat heidegebied, een stukje bos, een grote plas (het resultaat van vervening, het ontginnen van het veen) en graslanden. Hierna kwam ik uit bij het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten (wegens de onmogelijke naam vanaf hier kortweg 'het kanaal' genoemd). Ik volgde dat kanaal tot bij de ophaalbrug van Postel. Na het oversteken ging het nog even langs het kanaal. Via een villawijk (om ter protserigst soms), velden en bosjes kwam ik terecht in het gehucht (of de wijk?) Hodonk, een deel van Retie. Na de bebouwing stapte ik tussen weilanden en velden (gelukkig met af en toe nog wat bomen en struiken) naar het centrum van Retie; onderweg stak ik daarbij een van de vele Nete's over, nl. de Zwarte Nete.Ronde Put,Mol,Postel,provincie Antwerpen,Kempen In Retie wandelde ik lange tijd (te lang …) tussen de huizen. Een eind voorbij de Markt wordt het wel iets minder saai doordat de route daar deels over kleinere paden (kerkpaden?) gaat. Vervolgens ging het tussen velden en weilanden (waar ik nog eens een van de ontelbare Nete's overstak, ik dacht de Kleine Nete) en ook nog een uitloper van de bebouwde kom terug naar het bos. In het bos kwam ik al vlug bij een grote plas, de gemeentelijke visvijver De Watering; deze vijver (of plas) is ontstaan door de aanleg van de nabije snelweg E34 (duidelijk hoorbaar). Ik wandelde een hele tijd langs de plas, deels door (langs) bos, deels door een relatief klein heidegebied. Daarna volgde de route lange tijd de loop van het Afwateringskanaal De Gracht of Colateur (zo staat de waterloop vermeld op de topografische kaart). Het pad voerde me door en langs het bos en langs velden en weilanden, maar De Gracht is steeds omzoomd door bomen en/of struiken. Voorbij de N123 loopt de Colateur langs een camping (Berkenstrand). Na het verlaten van De Gracht vervolgde ik mijn weg door dezelfde beboste en protserige villawijk als eerder. Zo kwam ik weer uit bij het kanaal. Na het oversteken daarvan volgde ik kort de andere oever en daarna mocht ik nog een hele tijd door bos en veld wandelen tot ik terug de abdij bereikte.

 

Conclusie:

6/10. Pluspunten: afwisseling, het mooie natuurreservaat De Ronde Put, vrij rustig over het algemeen. Minpunten: te lange stukken tussen de bebouwing, het verkeerslawaai van de E34, geen echt opmerkelijke punten.

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.