21/07/2016

Rotem, Opoeteren, Dilsen en omgeving, donderdag 21/07/2016.

Op deze vrije dag koos ik voor een wandelroute van het wandelgebied Bergerven van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM). De meeste wegen en paden heb ik wel al meermaals bewandeld, zij het niet altijd in dezelfde richting of in dezelfde combinatie, maar dat hoeft geen bezwaar te zijn …

 

Gegevens:

Afstand: 13,56 km – volgens mijn bron zou de route 12,6 km moeten zijn.

Bewegwijzerd? Ja, met een paars trapezium – de bewegwijzering is in twee richtingen aangebracht en ze is uitstekend (m.a.w. je kan de route gerust volgen zonder kaart of kennis van de wegen/paden).

"Bron": website Wandelen in Limburg en eerdere ervaringen in de streek.

Start- en eindpunt: het parkeerterrein aan de Brugstraat in Rotem, bij de Kapel van de Weerstand. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer: op ongeveer 1,5 km van mijn startpunt ligt belbushalte Rotem E. Dorlaan (belbus 721), maar een beter alternatief is de halte Opoeteren-Dorne Wouterbron, op ongeveer 1 km. van de route (via de Lochsstraat); laatstgenoemde halte wordt regelmatig bediend door lijn 11.

Aard van de wegen: op het Kempens Plateau vlak tot vals plat, op de rand ervan soms steile maar nooit lange beklimmingen; onverharde paden en wegen, vrij veel grindwegen en enkele langere stukken asfalt.

 

Indrukken over de route/het landschap:

De route start aan de benedenrand van het Kempens Plateau en aan de bosrand. Ik belandde dus direct in het bos en ik mocht onmiddellijk de steilrand van het plateau beklimmen. Vermits er in de rand van het plateau ook nog enkele droogdalen zijn en de paden meestal recht-op-recht lopen, volgden nog enkele steile afdalingen en beklimmingen. Verderop werd het vlakker. Na een tijd werden de paden weggetjes die vervolgens (onverharde) wegen werden. Dan volgde een grote landbouwenclave (akkers) tussen de bossen. Na nog wat bos bereikte ik het Opoeterse gehucht Den Houw, Dorne,Opoeteren,Maaseik,Limburg,Aerdshouw,Aertshouw,Kempen,Hoge Kempen,Kempens Plateau,Kempen en Maasland,RLKM,Jan-Spaasbosmet tussen de weilanden en velden verspreide huizen en boerderijen. Hierna stapte ik lange tijd afwisselend tussen de velden, weilanden en bossen van Aerdshouw (ook wel Aertshouw) en Dornerheide. De bossen zijn eigenlijk bosjes, alleen het Jan-Spaasbos is wat groter. Voorbij de Driepaal (de grenspaal tussen de voormalige gemeenten Opoeteren, Rotem en Dilsen) en de voormalige spoorlijn 21A (tegenwoordig een fietsroute) wandelde ik eerst nog een tijd door open landbouwgebied, maar wat verder kwam ik in het Dilserbos. Een deel van het bos vormt natuurgebied Platte Lindenberg. Ik wandelde door het bos en langs de rand ervan tot aan de N771. Aan de overzijde van de weg bleef ik in het bos en langs de bosrand (aan de andere kant ligt eerst nog een veld en verder een bedrijventerrein) wandelen. Dit bosgebied vormt gedeeltelijk het natuurgebied Vossenberg. In het bos zijn er enkele open stukken waar de heide nieuwe kansen krijgt. Na nog een stuk door het bos bereikte ik opnieuw mijn beginpunt.

 

Conclusie:

7/10. Een rustige en afwisselende route. Er zijn wel enkele minpunten: soms lange stukken rechtdoor, op enkele punten wordt er aan sluikstorten gedaan en vooral het ontbreken van echt opvallende of uitzonderlijke dingen – dit soort routes kan je zowat overal op en rond het Kempens Plateau uitstippelen. (Het beeld is misschien enigszins vertekend doordat ik de streek goed ken.)

 

Een (kleine) selectie uit mijn foto's: klik, klik, klik.

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.