25/02/2007

St.-Maartensheide/De Luysen/Mariahof, Bree en Bocholt, zondag 25 februari 2007

(Ik heb al eens een wandeling in dit gebied besproken, maar ’t is al bij al toch een mooi gebied.)

Ondanks het regenweer wilde ik toch een wandeling maken. Daarom ging het nog eens richting St.-Maartensheide/De Luysen, in Bree en Bocholt (en ook een klein stukje in Nederland geloof ik). Dit gebied maakt deel uit van het zgn. Kempen~Broek, een deel van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Ik koos voor de rode wandeling van 9,5 km., de langste van dit gebied, maar door de routes te combineren kan je langere wandelingen te maken en vermits het gebied grenst aan een aantal andere wandelgebieden (Smeetshof en Stramprooierbroek en dat laatste grenst weer aan het gebied Zig en Goort), kan je zelfs dagtochten uitstippelen.

Ik vertrok aan de Voorste Luysmolen (een watermolen op de Abeek) in Bocholt. Vrij vlug verliet de route de verharde weg (tenzij je de route in de andere richting volgt natuurlijk). Vervolgens gaat het eerst langs de AbeekKopie van LSM 250207 07, vooral door landbouwgebied. Nadien kom je in een moerassig gebied, je passeert o.a. aan de achterkant van natuurgebied de Luysen, tot eind jaren ’80 of  begin ’90 (?) een illegaal recreatiegebied met camping en zwemvijvers. Nu is het gebied een paradijs voor vogels en vogelliefhebbers (je kan er bijvoorbeeld grote zilverreigers zien). Verderop ging het weer een heel stuk langs de Abeek die daar even op de grens stroomt. Je wandelt dan ook aan de rand van en in een broekbos. Dat het – zeker met dit regenweer – overal nogal modderig was, spreekt voor zich. Uiteindelijk verlaat de route de Abeek. Nog steeds gaat het hoofdzakelijk door het bos, tot je het Mariahof bereikt. De route passeert daar de voormalige visvijvers, nu eigendom van Natuurpunt en bereikt iets verder de Mariahofstraat, een verharde weg. Langs deze weg ligt vooral landbouwgrond. Na dit saaie en wat lange stuk, gaat het even weer het bos in. Maar niet veel verder kom je weer op de geasfalteerde weg. Over deze weg tussen velden en weilanden gaat het weer naar het beginpunt.

De punten: 7/10, wegens de rust en de afwisseling, met iets minder asfalt had er een 8 in gezeten.

Nog een foto vind je hier.

Commentaren

geweldig natuurgebied heerlijk om te fotograferen en lekker doorheen te wandelen om op rust te komen

Gepost door: Lindy V | 24/06/2009

Reageren op dit commentaar

Fijn om te horen dat wandelaars het gebied apprecieren.
Dat grote stuk asfaltweg zal vrij binnenkort een heel stuk ingekort worden. Er wordt momenteel gewerkt aan een doorgang via De Luysen, maar hievoor moeten nog enkele brugjes en knuppelpaden geplaatst worden.
Beterschap is dus op komst.
mvg
Mulkens Bart
Bestuurslid Natuurpunt Afd. Bree.

Gepost door: Mulkens Bart | 17/07/2009

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.